RAZGOVOR

Stevo Vučinić za "Avaz": Prevelik su zalogaj BiH, Crna Gora i Kosovo

Na Kalemegdanu se oštre noževi i čiste cijevi topova i pušaka, upereni u sve okolne narode osim Rumuna, kaže potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve

Vučinić: Ta šovinistička ideologija nadahnjivala je četnike. Arhiv

Piše: A. Bajramović

26.8.2021

U toku je konsolidacija građanskih i proevropskih političkih snaga u Crnoj Gori, koje će jednim plimnim valom preplaviti političku scenu i prisiliti vladajuću mračnjačku ideologiju da uzmakne. Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i jedan od koordinatora Crnogorskog pokreta.


Mala Srbija

- Prevelik su zalogaj Bosna, Crna Gora i Kosovo, nešto Hrvatske i skoro cijela Sjeverna Makedonija za jednu malu Srbiju. Mnogo bi joj bilo, pa da je moćna i velika kao Rusija - poručuje Vučinić.

Uprkos protestima građana, SPC ne odustaje od toga da se na Cetinju 5. septembra obavi ceremonija ustoličenja novog mitropolita Joanikija. To je dovelo do rasta tenzija, a Crnogorski pokret izdao je i proglas u kojem navodi da se postupcima crnogorske vlade, koju je sastavio vjerski poglavar strane crkve u Crnoj Gori, podrivaju temelji države i sam ustavni poredak.

Potpisnici proglasa se obavezuju da će braniti tekovine na kojima počiva Crna Gora kao građanska, multinacionalna i antifašistička država.

Vučinić navodi da su dešavanja u Crnoj Gori produkt dogovora evropskih sila s “đavolom s ušća Save u Dunav”, da će ceh platiti Crna Gora, BiH, Kosovo i Sjeverna Makedonija, a u određenoj mjeri i Hrvatska, te da sve nagovještava kakvi mogu biti rezultati dogovora Brisela i Beograda, kako bi izgledao svijet i kako bi mogao izgledati Balkan bez prisustva SAD.


Stevo Vučinić. Arhiv

- Akt kojim patrijarh Porfirije prijeti Cetinju tendira da zemlju uvede u stanje haosa. Cetinje i Cetinjski manastir su samo biće Crne Gore i simboli njene snage, moći i trajanja i bit će branjeni. On to zna, ali je ciljano spreman da prolije krv. U njegovim crkvama već se mole Bogu da u okolnostima mogućeg haosa Srbija anektira Crnu Goru - kaže Vučinić.


Otrovna atmosfera

Od osnivanja terorističke organizacije “Crna ruka” 1910. godine, dodaje, na Kalemegdanu se oštre noževi i čiste cijevi topova i pušaka, upereni u sve okolne narode osim Rumuna.

- Srpska crkva očito namjerava da na Cetinju izvrši krštenje u krvi. Nesporno je da je legitimizirana srpskom državom koja se javno i tajno miješa. Posredstvom beogradske fabrike laži, najveće na Balkanu, u zemlji je stvorena otrovna atmosfera. Njihov hipnotički utjecaj ima grandiozne domete na neki prosti svijet. Agresivnim nastupom, s uspjehom, raspiruje mračnjačko klerikalno bogoslovlje, poznato kao svetosavlje, preslojeno četništvom kao srpskim oblikom fašizma. Ta šovinistička ideologija nadahnjivala je četnike, kao vojno krilo Srpske crkve, da u februaru 1943. godine u Sandžaku na svirep način ubiju oko 9.500 muslimana. Ista ta ideologija nadahnjuje i savremene nasljednike, s patrijarhom Porfirijem Perićem na čelu, koje za nekoliko dana očekujemo na Cetinju - ističe Vučinić.

Nacionalistička elita

Dodaje da su Crnogorci potukli sve okupatore, od Napoleona i turskog sultana, do nacista 1945., pa će i ove neprijatelje, kakve u historiji nisu imali. Beogradskoj nacionalističkoj eliti, koja potiče vjerske i nacionalne razlike i zaoštrava podjele u Crnoj Gori, planovi će se obiti o glavu, uvjeren je Vučinić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.