PODGORICA

Crnogorska pravoslavna crkva: Poništiti uvjerenje kojim bi se SPC-u dao historijski kontinuitet

Vučinić je istakao da se Srpska crkva kao ktitor ne pominje ni u jednom slučaju, ali se pominje Crnogorska pravoslavna crkva

Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja. RTCG

Piše: Fu. M.

11.8.2021

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) predala je tužbu Upravnom sudu kako bi se poništilo uvjerenje koje je Ministarstvo pravde priznalo eparhijama Srpske crkve u Crnoj Gori status pravnoga lica od početka XIII vijeka, kazao je Pobjedi Stevo Vučinić, potpredsjednik Mitropolije crnogorsko-primorske i zastupnik CPC, piše podgorička Pobjeda.

- Vladinim uvjerenjem, kao formalnim aktom, u kome Vlada tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori osnovana 1220. godine, dakle, da joj je tradicija na crnogorskom prostoru duga 801 godinu, združene, Vlada i Beogradska patrijaršija pokušavaju da ponište materijalne činjenice oličene u crkvama i manastirima koje su gradili naši preci i knjaževina Crna Gora – smatra Vučinić.

On je poručio da protiv materijalnih činjenica nema argumenata jer su na „našim crkvama i manastirima, kao ktitori, upisani crnogorski vladari Ivan Crnojević i Balša Balšić, pojedinci, grupe seljana, sela i crnogorska država, odnosno knjaz i kralj Nikola“.

Vučinić je istakao da se Srpska crkva kao ktitor ne pominje ni u jednom slučaju, ali se pominje Crnogorska pravoslavna crkva.

- Osnivačka povelja Cetinjskoga manastira koju mu je izdao Ivan Crnojević 4. januara 1485. godine je krsni list autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je taj status neporecivo stekla toga datuma - istakao je Vučinić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.