ISTRAŽUJEMO

Pred našom državom je težak period energetske tranzicije: EU uvodi carine na robe iz BiH

Iznos takse se računa po toni ispuštenog štetnog plina, bit će ravan iznosu sedmične vrijednosti evropskog energetskog certifikata, koji trenutno košta oko 57 eura po toni

BiH bi trebala uvesti porez na emisiju CO2. Arhiv

Piše: E. Halimić

29.8.2021

Evropska komisija najavila je uvođenje Mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM) od 2026. godine, odnosno o carini na CO2, tako da će neke kompanije koje izvoze u EU morati na granici plaćati taksu za robu s intenzivnim emisijama ugljenika prilikom proizvodnje.


Plaćanje takse

Naime, za početak, radit će se o plaćanju takse na uvoz željeza, čelika, cijevi, aluminija, vještačkih đubriva i cementa iz BiH u Evropsku uniju.

Ekonomista i stručnjak za energetsku tranziciju Damir Miljević za „Avaz“ je kazao da pod CBAM spadaju brojni proizvodi koje na tržištu EU prodaje BiH.

- Ovaj plan EU će vrlo utjecati na privredu BiH jer su nama primarno tržište upravo zemlje EU. U ovoj fazi obuhvaćeno je samo nekoliko proizvoda. Kasnije će se taj spisak proširiti. Naši privrednici imaju pet godina da se prilagode, a mogu to uraditi smanjenjem emisija CO2 prilikom proizvodnje ili da plaćaju taksu - pojasnio je Miljević.


Miljević: Utjecat će na privredu BiH. Avaz

Dodao je da se iznos takse računa po toni CO2, bit će ravan iznosu sedmične vrijednosti evropskog energetskog certifikata, koji trenutno košta oko 57 eura po toni.

- U prvoj fazi ove reforme naplaćivat će se samo direktne emisije u proizvodnji. Namjera je da se plaćaju i indirektne emisije plinova. Dakle, ukoliko trošite električnu energiju koja je proizvedena iz fosilnih goriva da napravite svoj proizvod, i vi ćete morati platiti taksu - naglasio je Miljević.

Prema njegovim riječima, bh. kompanije će zbog ovoga biti manje konkurentne na tržištu Evropske unije.


Dva scenarija

- Postoje dva scenarija, jedan je da kompanije investiraju u smanjenje emisija CO2. Kompanije moraju sračunati koliko će potrošiti na filtere i koliko će im to smanjiti plaćanje taksi po CBAM-u na granici s EU. Dakle, ovim mehanizmom EU cilja ove zemlje koje u svom zakonodavstvu nemaju oporezivanje CO2. EU želi da privoli države da uvedu svoj porez na emisiju CO2. Nije, znači, EU cilj da zaradi novac u svoj budžet, nego da ovo bude klimatska mjera - istakao je Miljević.

Izvoz struje

- Veća briga za BiH je što pod CBAM spada i električna energija, a poznato je da je BiH relativno najveći izvoznik u Evropi. Na svu sreću, izuzeće od oporezivanja na snazi je do 2030. godine. Dakle, imamo devet godina da se prilagodimo novonastaloj situaciji. Imamo mogućnost da u narednih devet godina uvedemo porez na CO2 koji je kompatibilan s EU i onda nećemo imati problem da nastavimo proizvoditi struju iz fosilnih goriva, sve dok ne dođe vrijeme da se termoelektrane gase - pojasnio je Miljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.