KRIMINALNA HOBOTNICA

Afera "Respiratori": Brat Fikreta Hodžića poslao Edmundu Čuu fakturu u Kinu

Svjedočila je i Hodžićeva rodica Emina Mehmedović, koja je slala Agenciji za lijekove i medicinsku opremu zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz medicinske opreme. To je učinila, kako kaže, prema nalogu direktora Hodžića

Dolazak Novalića u Sud BiH. A. Aljimi

Piše: A. Aljimi

27.8.2021

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“, te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.



Posrednička uloga

Svoj iskaz dao je Adnan Garčević, uposlenik Privredne banke Sarajevo koji je bio u komunikaciji s Fikretom Hodžićem u vezi s računom “Srebrene maline”, gdje su legla sredstva koja je uplatila Federalna uprava civilne zaštite za respiratore.


Tužilac Mirza Hukeljić ovog svjedoka ispitao je na okolnosti da je Hodžić četiri dana prije nego što je sklopljen ugovor s FUCZ-om znao da će dobiti posao za nabavku respiratora, odnosno prije nego što je Vlada FBiH odobrila novac za nabavku medicinske opreme.


- S Hodžićem sam komunicirao telefonom, lično, mailom i Viberom. Kada sam bio kući, 30. marta, Hodžić mi je na Viber poslao poruku da očekuje veći priliv novca na račun. Kao i da očekuje plaćanje od tih sredstava. Tražio je moju pomoć. Nisam mu odgovorio, a nakon tri ili četiri dana smo se čuli. Tih sedam dana sam bio kući, zbog pandemije - naveo je Garčević.


On je tvrdio da je tek kada je stigao na posao, vidio da je Hodžić dostavio dokumentaciju kojom je pokrivena uplata.


- Hodžić je od mene tražio bankarske usluge, odnosno da popunim obrazac za inostranu transakciju. Rekao sam mu da mu trebaju ugovor, predgovor i faktura. To je bilo nakon uplate - naveo je Garčević.


Tokom saslušanja Garčevića u sudnici se moglo čuti da je stvarni kupac respiratora bila crnogorska firma BTL i da su zbog nje pisane bankarske garancije koje nikada nisu aktivirane. Radilo se o posredničkoj ulozi crnogorske firme.



Tražili dozvolu za medicinsku opremu

Kao drugi svjedok pojavio se Redžep Hodžić, brat Fikreta Hodžića koji je uposlenik "Srebrene maline".


On je ispitan na okolnosti slanja fakture prema nalogu Fikreta Hodžića izvjesnom Edmundu Čuu u Kinu.


Redžep, koji je uposlen kao komercijalista, tvrdio je da je za respiratore čuo tek nekoliko dana prije njihove isporuke.


Naveo je da nije učestvovao u nabavci respiratora. Fakturu je, kako kaže, Kinezima poslao jer je Fikretu bio zabranjen pristup u službene prostorije.


Svjedočila je i Hodžićeva rodica Emina Mehmedović, koja je slala Agenciji za lijekove i medicinsku opremu zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz medicinske opreme. To je učinila, kako kaže, prema nalogu direktora Hodžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.