UOČI SJEDNICE GV-A

Irma Baralija i Boška Ćavar sumnjaju da se režira proces izbora GIK-a u Mostaru

Za nas je neprihvatljivo da u konkursnoj komisij nema vijećnika Naše stranke i SDP-a, rekla Baralija

Ćvara i Baralija: Ovo je za nas neprihvatljivo. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

30.8.2021

Vijećnice Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara, Irma Baralija i Boška Ćavar na današnjoj su pres-konferenciji izjavile kako imaju opravdanu sumnju u to da se režira proces izbora članova Gradske izborne komisije (GIK).

Naime, na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Mostara naći se odluka o  raspisivanju javnog konkursa za izbor članova GIK-a, koji se biraju na period od sedam godina.

Baralija je pojasnila da nije sporno to što će se ta odluka naći na dnevnom redu, s obzirom na to da je dosadašnjim članovima istekao mandat, već je sporna konkursna komisija koja će birati buduće članove GIK-a.

- U toj komisiji su Goran Bošnjak i Miroslav Grubišić iz  HDZ-a BiH, Adil Šuta i Zlatko Guzin iz SDA, Silvio Bubalo iz HRS-a, Adela  Gosto iz PMP-a i Velibor Milivojević „Ostajte ovdje“ (SNSD-SDS op.a.). Dakle, na ovom spisku nema nikog iz Naše stranke i SDP-a i to je, na neki način, udar na demokratske procese. Jer, ukoliko nešto ne skrivate i nematu namjeru režirati nešto, onda ćete uključiti predstavnike svih stranaka koje su u parlamentarne u ovom Vijeću i koje su u drugim radnim tijelima - kazala je Baralija.

Ona je, također, naglasila da se među vijećnicima, članovima konkursne komisije nalazi i ime jednog od njih koji je ranije povezivan s raznim malverzacijama koje su se dogodile tokom izbornog procersa u decembru.

- Kako smo upućene, oko toga se vode određene istražne radnje i mi se pitamo zašto je pored svih drugih vijećnika izabran baš taj. Ovo je za nas neprihvatljivo, kao što je neprihvatljiv i sadržaj odluke, s obzirom na to da se na konkurs može prijaviti i osoba bez iskustva. Samo fali da se napiše ime i prezime za koga se namijenilo da bude član - naglasila je Baralija.


Ćavar i Baralija se obratile medijima. M. Smajkić

Ćavar je kazala kako je zanima zbog čega ona nije u toj komisiji, budući da je, kako je navela, od samog početka u Komisiji za izbor i imenovanja.

- Pitamo se kakve se to stvari skrivaju pa da nema mjesta za Našu stranku i SDP. Očekujemo da će se sutra neke stvari raspetljati, a tražit ćemo izmjene odluke - rekla je ona.

Zbog članova konkursne komisije, za koje su Baralija i Ćavar kazale da ne znaju ko ih je izabrao, za sutra su, pred sjednicu GV-a pres-konferenciju sazvali i vijećnici SDP-a, a održat će je pred zgradom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.