BURNO U GRADSKOM VIJEĆU

Baralija: Treba ispoštovati džamijsku, komšijsku, pa kumsku liniju

Opozicija negodovala zbog imenovanja Gradske izborne komisije

Irma Baralija. M. Smajkić

M. Sm.

28.9.2021

U Mostaru zasjeda Gradsko vijeće, čiji je početak obilježen dugim pauzama, a najviše bure izazvala je odluka o imenovanju Gradske izborne komisije (GIK).

Uprkos protivljenju opozicije koja je negodovala i zbog činjenice što im je prijedlog ove odluke dostavljen dok se čitao dnevni red, umjesto tri dana ranije, većinom glasova u novi GIK imenovani  su Rifat Zlomušica, Antonio Vrljić, Armina Krvavac, Saša Mavrak, Lidija Petrović, Almir Ćorić i Mario Čuturić.

Ako ovaj prijedlog potvrdi Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovih sedam članova će u narednih sedam godina rukovoditi izbornim procesom u Mostaru.

Zasjedao Klub Hrvata

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a je kazao da će Klub ove stranke u GV obavijestiti CIK BiH o svemu onom što se dešavalo tokom sjednice prilikom ovog procesa, odnosno, svim procedurama koje nisu ispoštovane.

- Također, u  komisiji nije zastupljen ni procenat od 40 posto žena, kako je to predviđeno, imenovane su dvije članice, umjesto tri u našem slučaju- rekao je Zalihić.

Iz HRS-a su upitali ko je dostavio imena kandidata ispred hrvatskog naroda, nakon čega su iz Kluba Hrvata kazali da o tome nisu upoznati. Međutim, nakon pauze, a tokom koje je zasjedao Klub Hrvata, upravo je odlučeno za tri kandidata koja su bila i predložena.

- HRS je preglasan, a tražili smo da se ispoštuje i propisana zastupljenost ženskog spola, međutim, i tu smo preglasani-rekao je Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a.

Telefoni rade satima

On je potvrdio da su dva člana, Zlomušica i Vrljić učestvovali i u prethodnom sazivu GIK-a.

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke naglasila je da se nije vodilo računa o kompetencijama.

- Ja sam u petak bila na sjednici Kluba Bošnjaka i nije nije imao uvid u biografije tih ljudi. Rekli su: „Ovo su tri imena, glasajmo, a koliko čujem isto je bilo na Klubu Hrvata. Dakle, ovdje nije u fokusu to da naredna garnitura u bilo kojoj komisiji bude kompetentna već samo to koliko je Bošnjaka, Hrvata i Srba. I, onda kada vam je kriterij nije kompetencija već računica, treba ispoštovati džamijsku liniju, pa komšijsku, kumsku ili koju već, a ako ne  ispoštujete jednu, druga se pobuni pa rade telefoni satima i, evo šta se dešava-rekla je Baralija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.