AVAZ NA LICU MJESTA

Učenici opet u školskim klupama: Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama

Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ", rekla je Planinčić

Piše: A. Saračević

1.9.2021

Učenici OŠ "Hrasno" čekaju jutros početak nastave. A. Saračević

Školskim dovrištima jutros se opet čula dječija graja. Tako je bilo i ispred Osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu gdje smo zabilježili početak nove školske godine.

Ove godine časovi se održavaju u punom kapacitetu, odnosno 45 minuta. Za sada nije predviđen online režim izvođenja nastave zbog pandemije koronavirusa.

Učenici nižih razreda na nastavu prvog školskog dana došli su u pratnji roditelja.

- Za djecu je bitan ovaj povratak u školske klupe, a i za nas roditelje. Online nastava nije ni 10 posto onoga što se pruža u učionicama. Ovo je nešto sasvim drugo - rekla nam je jedna od majki.

Direktorica Osnovne škole „Hrasno“ Nermina Planinčić kazala nam je da je neprocjenjivo što je nastava krenula u punom kapacitetu.

- Svjedoci smo da je napravljena ogromna šteta u radnim navikama djece, u odgoju – rekla je Planinčić.


Planinčić: Nastavnici su dobili konkretne upute. A. Saračević

Dodaje kako se nada da će u kratkom vremenu uspjeti da saniraju štetu koju je pričinila online nastava, te da su nastavnici dobili konkretne upute što se tiče početka nastave.

- Prvi mjesec je relaksiran, na način da nema ocjenjivanja, motiviraju se djeca za rad, provodi se više vremena vani sa djecom kako bi se oni vratili nekim radnim navikama i krenuli bez pritiska. Nastavnici su jednoglasno zaključili da je djeci mjesto u školi i da definitivno ništa ne može da zamjeni "živu riječ" - rekla je Planinčić.

Prema uputama Ministarstva za obrazovanje KS, učenici stariji od 11 godina obavezni su nositi maske, a mora se i držati distanca od jednog metra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.