U PROTEKLA 24 SATA

U Kantonu Sarajevo 97 novozaraženih koronavirusom, nije bilo smrtnih slučajeva

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 42

Ad. A. / Fena

Oporavilo se 80 naših sugrađana

Foto: Ilustracija


Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 97 novih slučaja zaraze virusom korona, nakon laboratorijskog testiranja 850 uzoraka. U istom periodu, od Covid 19 infekcije oporavilo se 80 osoba. Nije bilo preminulih od posljedica te infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 97 pacijenata, od kojih 74 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili su na opservaciji.

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 42. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih sedam koristi kiseoničku potporu disanju, iznad 15 litara u minuti.

U samoizolaciji su 1.522 osobe

Kanton Sarajevo danas bilježi 498 aktivnih slučajeva Covid infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.522 osobe. Od početka pandemije, u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.249 osoba zaraženih virusom korona i 52.448 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je 73, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 121.

- Obzirom na pojavu i visoku zaraznosti delta soja, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite (održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku). Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period kao i izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Uzeto ukupno 519 PCR briseva

U covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 166 pacijenata, od kojih su tri transportovane na bolničko liječenje. Na Drive-in punktu na Vrbanji i u covid ambulantama uzeto je ukupno 519 PCR briseva.

Covid pozivni centar zabilježio je 164 poziva, obavljeno je i 100 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

- Proteklog dana ukupno je aplicirano 3.567 doza vakcina i to na Zetri 2.745 te 822 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža - navodi se.

Na Zetri traju "Dani otvorenih vrata", a omogućena je vakcinacija svih građana Kantona Sarajevo starijih od 18 godina, bez prethodnih najava. I na vakcinalnim punktovima u spomenutim općinama omogućeno je vakcinisanje stanovnicima tih lokalnih zajednica, starijim od 18 godina, bez prethodne najave.

- Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine. Ministarstvo zdravstva KS ponovo poziva stanovništvo da se vakciniše, da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju građanima za saradnju i pozivaju ih da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

NA VRH

Podijeli članak na