DVOSTRUKI ARŠINI

Hajdinović o slučaju puštanja himne Bošnjaka đacima u Novom Pazaru: Himna "Bože pravde" odražava identitet samo srpskog naroda

„Bože pravde“ svojim tekstom odražava nacionalni identitet samo jednog naroda – srpskog, kaže Mirza Hajdinović

Mirza Hajdinović, sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Facebook

Piše: A. Kapo

2.9.2021

Učenicima bi prvi dan škole trebao biti najveseliji, ali tako u 21. vijeku, barem u Srbiji, nažalost nije.

Adela Karaahmetović Melajac, učiteljica u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru, podigla je dosta prašine nakon što je jučer na prvom času umjesto zvanične državne himne "Bože pravde" đacima pustila legitimnu himnu Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".


Zasmetala „koreografija“

Srbijanskim medijima zasmetala je i "koreografija" jer je učionica bila ukrašena bijelim i zelenim balonima sa natpisom "Bosanski jer sam Bošnjak". Đaci su pjevali sa rukom na srcu, a učiteljica je doživjela medijski linč nakon što je sve objavila na svom profilu na društvenim mrežama.

Za one manje upućene, pjesmu "Ja sin sam tvoj" Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije proglasilo je za himnu Bošnjaka.

Mirza Hajdinović, sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća, za portal „Avaza“ je kazao da su već izdali saopćenje u kojem stoji da je ministar donio političku odluku da nametne da djeca moraju da slušaju himnu „Bože pravde“.

- Što se tiče Bošnjaka u Sandžaku i Bošnjaka uopće u Srbiji, mi imamo jasan stav prema toj himnoj. Ona svojim tekstom odražava nacionalni identitet samo jednog naroda – srpskog i tu nema niti jedan drugi narod. A, Bošnjaci su narod u Sandžaku, oni ne mogu nikako da prihvate tu himnu kao svoju – decidan je Hajdinović.

Učiteljica digla prašinu. Facebook

Prema njegovim riječima, oni su pozvali ministra prosvjete da radi svoj posao, odnosno da obezbjedi da se Bošnjačka djeca upisuju po istim uslovima kao ostala djeca, na svom maternjem bosanskom jeziku.

- Neka prestane da diskriminiše Bošnjake. Puno je njegovih odluka kojima se direktno diskriminušu Bošnjaci i neka obezbjedi da obrazovni sistem funkcioniše izvan politike. To je čisto politička poruka i mi se s tim ne slažemo – poručuje Hajdinović.

Naš sagovornik kaže da, što se tiče konketnog „slučaja učiteljice“, pjesma, odnosno himna Bošnjaka je ušla u obrazovni sistem Srbije i ona je zvanično po ustavu i odluci Bošnjačkog nacionalnog vijeća himna Bošnjaka.

Nacionalni identitet

- Kod nas se uvijek od ničega pravi prašina. Mi nemamo ništa protiv da Srbi čuvaju svoj nacionalni identitet, ali ne da ga nameču drugima. To mi nećemo dozvoliti i mi to jasno govorimo – kaže Hajdinović.

On podsjetio nedavno da je u jednoj školi od značaja za Bošnjake ministar dva puta poništio konkurs i imenovao, kako kaže, „svog političkog jastreba“.

- Puno je primjera – zaključio je Hajdinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.