CRNA GORA

Uživo / Hitna pomoć na Cetinju imala pune ruke posla

Iako je sinoć bilo naznaka da bi ustoličenje moglo biti odgođeno, patrijarh Porfirije je to oštro odbacio i naveo da ćće ustoličenje ipak biti održano danas u cetinjskom manastiru

Hapšenje muškarca na Cetinju. Twitter

E. T. - M. Aš. - A. Ka.

5.9.2021

Građani Crne Gore ne odustaju - Joanikije ne može biti ustoličen u Cetinjskom manastiru i njemu i njegovoj pratnji neće biti dozvoljen dolazak na Cetinje. 

Iako je sinoć nekoliko beogradskih medija objavilo informaciju da će ustoličenje biti odgođeno zbog sigurnosne situacije, patrijarh Porfirije, je iza ponoći oštro demantovao te navode te najavio da će rano jutros put Cetinja na ustoličenje mitropolita Joanikija.

14:00 Svečanost u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koja je danas održana nakon što je u Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je završena. Patrijarh srpski Porfirije, Joanikije predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i dio ministara iz njegove Vlade su napustili Hram.

13:46 Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 sati do danas u podne, pišu Vijesti.me.

U Hitnoj medicinskoj pomoći obavljeno je 40 pregleda, dok su 20 osoba pregledale njihove terenske ekipe.

13:35 Uspostavljen je saobraćaj na putu Podgorica-Cetinje-Budva. Iz AMSCG su upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni i savjetovali opreznu vožnju.

13:25 Jovo Rabrenović, poslanik liberala objavio je video na kojem se vidi hapšenje muškarca koji nosi crnogorsku zastavu. Nije poznat razlog hapšenja ovog muškarca.

12:20 Situacija na Cetinju je trenutno mirna nakon jutrošnjih nereda i reakcije policija koja je na građane ispalila suzavce i šok bombe

11:40 Patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije stigli su u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ih je dočekao premijer Zdravko Krivokapić, pišu Vijesti.me.

11:20 Mitropolit Joanikije pod jakom policijskom pratnjom ispraćen do helikoptera.

10:54 Iz Građanske inicijative 21. maj saopćeno je da će današnje militantno ustoličenje mitropolita državne crkve Srbije Joanikija ostati historijski primjer beščašća tzv. Vlade i bestidnosti srpskog pravoslavnog klera, saopćeno je iz Građanske inicijative 21. maj

10:34 U centru Cetinja događaju se sporadični napadi na policiju. Primijećeni su napadi kamenicama, a policija uzvraća gumenim mecima i suzavcem.

Sporadični sukobi policije i građana u centru Cetinja. Agencije

10:22 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije čestitao je Joanikiju na ustoličenju.

- Cetinje je mjesto u kojem je preko 90 posto stanovnika protiv SPC i gdje postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić te je dodao da mediji sinoć nisu pogriješili i da je bio plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

10:08 Joanikije je nakon ustoličenja kazao da su vidjeli dosta vještačkih podjela, činili smo sve da ih ne bude.

10:04 Kako javlja portal CDM, za vrijeme ustoličenja su se čuli stihovi pjesme: "Kad se pjesma na Kosovo vrati..."

10:00 Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru. Iako je bilo najavljeno da će ustoličenje početi u osam sati, to se nije dogodilo.

09:54 Grupa mladića na Dvorskom trgu u Cetinju napala novinare N1.

09:50 Nakon serije ispaljenih suzavaca, na Dvorskom trgu se trenutno nalaze samo jake policijske snage, javlja TVCG.


09.40 Na barikadi kod Belvedera više nema demonstranata.

09:32 Povodom dešavnja na Cetinju oglasila se na Twitteru i Facebooku Ambasada SAD-a u Crnoj Gori koja je pozvala građane da ne ispoljavaju bijes prema policiji.

-Vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke", piše na Facebook stranici Ambasade SAD-a. Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - apelujemo na vas da smirite trenutne tenzije - navodi se u statusu na Facebooku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

09.30 Nakon što je prošao barikadu sa zapaljenim gumama, kordon policije je blokirao put.

09:25 Savjet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore, konstatovao je, da je prilikom današnje intervencije policije na Cetinju došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava.

- Savjet je registrovao i upotrebu gumenih metaka usljed čega je došlo do povrijeđivanja građana, o čemu postoje i fotografije - ističe se u saopštenju Savjeta.

Oni su dodali da zahtijevaju od direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina da naredi obustavu upotrebe gumenih metaka.

- Stoga, Savjet zahtijeva od direktora UP da naredi obustavu dalje upotrebe gumenih metaka kao sredstava prinude i da buduće akcije izvodi primjereno datoj situaciji - kazali su iz Savjeta.

U Cetinjskom manastiru u toku je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, čemu se protive demonstranati koji traže da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

09:22 Pored savjetnika predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselina Veljovića uhapšeno je još pet osoba na Cetinju, javlja „Pobjeda“.

09:15 Policija konstantno ispaljuje suzavac na građane u cijelom gradu. Kako navode novinari s lica mjesta, gdje god uoče grupu ljudi, ispale suzavac. Grupa sa Belvedera se povukla i mirno ušla u Cetinje nakon čega je policija počela da ispaljuje suzavac.

09:06 Iz Uprave policije potvrđeno je da na Cetinju ima više povrijeđenih demonstranata i polciajaca. 

09:00 Počelo ustoličenje Joanikija.

08:45 Sletio je vojni helikopter kojim su Joanikije i Porfirije stigli na Cetinje. Njih obezbjeđuju jake policijske snage.

08:30 Joanikije i Porfirije navodno stigli pred manastir u Cetinju, objavio je CDM

08:28 Na barikadama na Belvederu zapaljene gume. Gust dim kulja.

08:24 Dva vojna helikoptera sa srpskim patrijarhom Porfirijem i mitropolitom MCP Joanikijem poletjeli su ka Cetinju, vidi se na flight radaru, javlja Pobjeda.

Sukobi policije i građana u centru Cetinja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

08:21 Demonstranti bježe, cijeli Dvorski trg je u dimu. Policija ispaljuje gumene metke, ima povrijeđenih.

08:16 Policajci se grupišu blizu barikada, sveštenstvo još uvijek nije stiglo na Cetinje. Ustoličenje Joanikija trebalo početi u 8 sati, međutim, evidentno je da kasni. Upitno je hoće li biti održano.

Policija krenula na barikade s građanima. AntenaM

08:09 Kordon policije se kreće prema građanima.

08:05 Prema informacijama sa terena pala je jedna barikada, kod Adžića, iz pravca Budve

07:55 Jake policijske snage krenule ka barikadama: Građani ne odustaju.

07:50 Kako je objavio portal Pobjeda, Joanikije i Porfirije krenuli su helikopterom na Cetinje. Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije krenuli su helikopterom na Cetinje. Joanikije neće biti ustoličen u 8 sati kako je prvobitno planirano.

07:46 Šok bomba bačena i na mjesto gdje je bio Ranko Krivokapić, počasni predsjednik SDP-a Crne Gore.

07:40 Policija dala rok građanima na barikadama da se raziđu.

07:34 Policija stigla na barikade građana, sveštenici krenuli iz Podgorice.

Na Cetinje idu i protivteroristička jedinica i vozila za privođenje Na Cetinje su se, pored bagera i pojačanih policijskih snaga, uputili i protivteroristička jedinica i vozila za privođenje. Pobjeda

07:27 Sveštenici Srpske pravoslavne crkve još nisu krenuli ka Cetinju. Oni su smješteni u dva autobusa parkiranim ispred hotela "Cue" u Podgorici koji su ispred tog objekta od 5 sati jutros, ali još nisu krenuli ka Cetinju.

07:26 Policija konstantno ispaljuje suzavac na građane okupljane na Dvorskom trgu, javljaju čitaoci AnteneM sa lica mjesta. Ima i povrijeđenih.

07:17 Na Cetinje su se, pored bagera i pojačanih policijskih snaga, uputili i protivteroristička jedinica i vozila za privođenje.

07:13 Prijestonica: Demonstranti nisu napali policiju - Nisu tačni navodi Kabineta predsjednika Vlade da su demonstranti na Cetinju napali policiju i na nju bacili molotovljev koktel, saopćeno je iz Prijestonice Cetinje.

Građani bježe od suzavca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

07:07 Građani javljaju da je bačeno više suzavaca na trgu na Cetinju.

07:02 Na Cetinje stigli Vujanović i Katnić. Reporter Pobjede sa terena javlja da je na Cetinje stigao nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Portal RTCG javlja da je u Prijestonici i glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

06:58 Građanska aktivistkinja Snežana Lakić pogođena je gumenim metkom, javlja reporter Pobjede sa terena. Ona je pogođena tokom policijske intervencije na Dvorskom trgu.

Aktivistkinja pogođena gumenim metkom. Pobjeda

06:55 Policija konstantno ispaljuje suzavac na građane na Dvorskom trgu u Cetinju, javljaju čitaoci portala AntenaM. Koriste i gumene metke, navode oni.

06:49 Veliki broj policajaca je angažiran.

Sveštenstvo SPC-a ispred hotela Cue. Pobjeda

06:37 Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve je još uvijek ispred hotela "Cue" odnsono u Podgorici.

06:29 Bageri krenuli ka Cetinju. Bageri koji su stajali određen vremenski period kod kružnog toka u Donjoj Gorici (salon za servis i prodaju automobila "Alijans") krenuli su ka Prijestonici, javio je reporter  Pobjede. Ta vozila su uz veliku policijsku pratnju krenula ka Cetinju.

05:40 Ispred hotela "Cue" u Podgorici su oko 5 sati stigla dva autobusa, koja su prošla policijsku kontrolu, a u toku su pripreme za polazak sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na Cetinje, gdje je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, prenosi Pobjeda.

Podsjetimo, tokom cijelog jučerašnjeg dana, u Crnoj Gori su rasle napetosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.