DNEVNI PRESJEK

U Kantonu Sarajevo 109 zaraženih, preminule dvije osobe

U istom periodu, od infekcije su oporavila 92 naša sugrađanina

Raste broj zaraženih. Ilustracija

Ad. A.

7.9.2021

Nakon laboratorijskog testiranja 843 uzorka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U istom periodu, od infekcije su oporavila 92 naša sugrađanina. Dvije osobe su preminule od posljedica koronavirusa.

Trenutno je na bolničkom liječenju 147 pacijenata, od kojih je 113 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 64.

Četiri pacijenta su na respiratoru, dok ih osam koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 680 aktivnih slučajeva infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.314 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.913 osoba zaraženih koronavirusom i 52.922 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 95, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 157.

-S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do dva metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 217 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.