REAKCIJA

Iz OHR-a za "Avaz": Kristijan Šmit nije stao ni na čiju stranu

Loše je da je Šmit zauzeo stranu, jer čim vi to uradite, u problemu ste. Onda će sve što dalje radi izazivati sumnju, kazao je Komšić

Šmit: Šta je govorio u Njemačkoj. Avaz

Piše: M. Aš.

8.9.2021

Visoki predstavnik Kristijan Šmiti nije stao na ničiju stranu stranu, kazali su za "Avaz" iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

IZ OHR-a su odgovorili na naš upit o tome da je danas predsjedavajući Željko Komšić, rekao da nije dobro što je Šmit zauzeo stranu.

 - Loše je da je Šmit zauzeo stranu, jer čim vi to uradite, u problemu ste. Onda će sve što dalje radi izazivati sumnju - kazao je Komšić.

No iz OHR pojašnjavaju šta je govorio Šmit na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva.

Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. septembra, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH. Visoki predstavnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka - kažu iz OHR-a

Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški. 

 - On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine.Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir - rečeno je za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.