REALIZIRAN PROJEKAT

Satler u Mrkonjić Gradu: Turistički potencijal koji treba nadograđivati

Iskoristili su i ponovo oživjeli napušteni objekat škole i važno je da se osigura održivost poslovanja cijelog ovog projekta, istakao je Satler

Johan Satler. Agencije

A. Ka. / Srna

9.9.2021

Šef Delegacije EU Specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler rekao je danas u Peckoj kod Mrkonjić Grada da BiH i ova regija imaju turističkog potencijala koji treba i dalje nadograđivati.

Pecka-Vizitor centar smješten je u nekadašnjoj osnovnoj školi u mjestu Gornja Pecka kod Mrkonjić Grada.

Objekat je obnovljen putem projekta za razvoj turizma "Žitni put" koji je finansiran sredstvima EU. Pozicioniran je u podnožju stijena istoimenog i najvećeg prirodnog penjališta u BiH, opremljenog sa više od 100 penjačkih smjerova.

Najznačajnije atrakcije u blizini su izvori rijeka Sane i Plive i Eko zona Zelenkovac.

Satler je posjetio Vizitor centar u Peckoj povodom realizacije Eu4 Business projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive", čija je vrijednost 417.023 KM.

Sredstva su obezbijedili EU, Njemačka i općina Mrkonjić Grad.

Satler je rekao novinarima da su ovdje ljudi imali ideju da ponovo ožive mjesto koje je bilo zamrlo i napušteno.

- Iskoristili su i ponovo oživjeli napušteni objekat škole i važno je da se osigura održivost poslovanja cijelog ovog projekta - istakao je Satler.

Načelnik općine Mrkonjić Grad Dragan Vođević naglasio je da je Pecka pozitivan primjer kako se može razvijati ruralni turizam u korist mnogih.

- Zahvaljujem ambasadoru i njegovim sardnicima za dolazak u našu općinu i pružanje podrške, a ovo nije prvi projekat koji se realizuje sa predstavnicima EU - rekao je Vođević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.