JOŠ NEMA OPTUŽNICE

Uoči današnje sjednice Skupštine društva Alumnija: „Abraham“ traži i pogon Anoda

Nepoznanica je li ispoštovan ugovor o zakupu Ljevaonice

„Aluminij“ Mostar: Ugašeni gigant. Avaz

Piše: M. Smajkić

10.9.2021

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem imaju pune ruke posla zbog sumnji u kriminalne rabote, a koje su, u konačnici, i dovele do gašenja „Aluminija“, jučer su nam potvrdili da nema novih optužnica.


Traje istraga

Prva i za sada jedina odnosi se na Ivu Bradvicu, koji je na čelu „Aluminija“ bio od konca 2010. do novembra 2013. godine, a koji se početkom marta u Općinskom sudu Mostar izjasnio da nije kriv za nesavjestan rad u službi, krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a usljed kojeg je za kompaniju nastala šteta nešto veća od dva miliona KM.

Kako nam je rečeno iz Tužilaštva HNK, postupci u vezi s tri predmeta koji se odnose na period do 2014. godine su obustavljeni.

U radu ove pravosudne institucije je, trenutno, šest predmeta koji se odnose na period od 2014. godine do gašenja „Aluminija“. Riječ je o predmetima protiv šest osoba formiranim na osnovu izvještaja Finansijske policije.

Iako je prošlo više od godinu da su pogoni ugašenog nekadašnjeg giganta „Aluminija“ Mostar iznajmljeni izraelsko-kineskoj grupaciji „Abraham“, ipak, skoro je potpuna nepoznanica čime se bavi njihova novoformirana firma „Aluminij Industries“.


Nema informacija

I, dok javnost nema skoro nikakvih informacija o tome je li ispoštovan dio ugovora kojim je predviđeno da se u pogonu Ljevaonice pokrene proizvodnja i da se na posao vrati 200 bivših radnika, dotle se izraelsko-kineskom konzorciju namjerava pod zakup izdati i pogon Anoda.

Odluka o tome naći će se na dnevnom redu današnje Skupštine društva. Za dnevni red je predloženo i donošenje odluka o načinu pokrića gubitka, o izboru vanjskog neovisnog revizora za 2021. godinu te o izglasavanju povjerenja Nadzornom odboru, i to pojedinačno.


Vlada FBiH opunomoćila Zekića

Federalna vlada je za učestvovanje u radu i odlučivanju na redovnoj sjednici Skupštine privrednog društva „Aluminij“ opunomoćila Senada Zekića. Vlada FBiH je, podsjetimo, 44-postotni vlasnik „Aluminija“, preduzeća u kojem je prije dvije godine, zbog duga od 400 miliona KM, ugašena proizvodnja, a nakon čega je 900 radnika ostalo bez posla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.