POTVRDIO BARAKOVIĆ

Usvojen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju TK

Kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković pojasnio je da su usvojene izmjene uglavnom tehničkog karaktera

Baraković: Izmjene tehničkog karaktera. Fena

Ad. A. / Fena

13.9.2021

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK.

Kantonalni ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković pojasnio je da su usvojene izmjene uglavnom tehničkog karaktera.

- Ovim izmjenama i dopunama je predviđeno da visokoškolska ustanova sa sjedištem izvan našeg kantona može organizovati studij na području TK uz prethodnu saglasnost Skupštine TK, koja utvrđuje da li postoji društvena opravdanost za organizaciju takvog studija. Pod društvenom opravdanošću podrazumijeva se nepostojanje sličnog studijskog programa na nekoj od visokoškolskih ustanova ili postojanje potrebe za određenim kadrovima na tržištu rada na području kantona - izjavio je Baraković.

Izmjenama je predviđena i nova norma, a to je da Javna ustanova Univerzitet u Tuzli postaje visokoškolska ustanova od posebnog značaja.

- Uređuje se segment koji se tiče roka za podnošenje zahtjeva za akreditaciju novoosnovane visokoškolske ustanove koja ima licencu, odnosno dozvolu za rad. Minimalan rok u kojem je licencirana visokoškolska ustanova ovlaštena i dužna podnijeti takav zahtjev je tri, a maksimalan pet godina po dobijanju licence - naveo je resorni ministar.

Zakon još predviđa da visokoškolska ustanova koja nije dobila institucionalnu akreditaciju oduzima dozvola za rad uz naglasak da je ta ustanova upisanim studentima obavezna omogućiti završetak studija na drugoj visokoškolskoj ustanovi i na odgovarajućem studijskom programu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.