ZASTUPNIK SBB-A

Dževad Poturak na sjednici Skupštine KS: Dobio sam pismo od kineskih izvođača, zahvalili su mi se na lopatama

Želim vam se zahvaliti što ste donirali lopate, ali i ministru Šteti i ovoj Skupštini što ste sve ovo pokrenuli, rekao je Poturak

Poturak: Znaju li djeca u KS za naše heroje. Printscreen

Piše: A. Č.

13.9.2021

Zastupnik SBB-a Dževad Poturak na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo pitao je premijera KS Edina Fortu i ministra saobraćaja Adnana Štetu, obzirom da je grad prljav, da li će se krenuti s čišćenjem.

- Cijenim i poštujem zabadanje lopata, mojih lopata, na potezu Ilidža-Nedžarići gdje je u toku rekonstrukcija tramvajske pruge. Čestitam Konakoviću, Forti i Šteti, ovo je dobra stvar. Neka se radi. Ovih dana dobio sam zanimljiv faks od izvođača radova: "Dragi gospodine Poturak, veoma sam srećan što smo počeli raditi na ovom projektu, želim vam se zahvaliti što ste donirali lopate, ali i ministru Šteti i ovoj Skupštini što ste sve ovo pokrenuli" - rekao je Poturak.

Pitao je i da li djeca u KS znaju za heroje kao što su Jovan Divjak, Vinko Šamarlić, Dragan Vikić, Enver Šehović, Safet Zajko, Stjepan Šiber...

- Ima li kraja, uvažena ministrice Hota, ima li kraja izučavanju Rimskog carstva, Turske... Moram ponoviti pitanje koje sam postavio unazad nekoliko mjeseci ministrici obrazovanja Naidi Hota Muminović kao i ovoj skupštinskoj većini da mi se konačno odgovori kada će i na koji način Skupština KS i ova vlada omogućiti da naša djeca napokon počnu učiti o važnim datumima o prošlom ratu, o važnim događajima iz prošlog rata. Smatram da je podučavanje naše djece o bliskoj historiji iznimno važno što sa aspekta očuvanja našeg identiteta, jer isto tako mi moramo biti minimalno hrabri, a jako odgovorni prema našim herojima, našim žrtvama, protjeranim i silovanim, našoj siročadi i svim onima koji su dali živote za našu slobodu. Kako se do sada ophodimo prema našoj historiji, još koja godina i sve će se zaboraviti - istakao je Poturak.

Dodaje da je saznao od profesora historije u KS da djeca u osnovnim školama o proteklom ratu uče svega četiri časa.

- U srednjim školama nema ni toliko, pa čak je u nekim školama kroz ukinut taj predmet. Podsjećam da su pravosudne institucije utvrdile sve činjenice i da nema smetnje da mi u svojim školama podučavamo svoju djecu o onome što je bilo i što se desilo u BiH 92-95. - rekao je Poturak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.