PRIMJER ARMIJI MLADIH

Vehid Ramić: Vlastodršci neka državu BiH prepuste sposobnima

Pa vidjeli smo premijera Novalića kako ismijava građane u vezi s poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, kaže Ramić

Ramić: U pitanju je dostojanstvo čovjeka. Facebook

Piše: Al. Bajramović

15.9.2021

Tri godine nakon što je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, poslije više od 100 bezuspješnih aplikacija za prijem na posao Vehid Ramić pridružio se armiji mladih, školovanih ljudi, željnih posla, koji su napustili BiH.


Žele otići

Završio je školu za njegovatelje i već tri mjeseca radi u Rijeci u Hrvatskoj.

Vlastima svoje države je poručio da više nije u pitanju samo egzistencija već i dostojanstvo čovjeka te da će se stotinama hiljada onih koji su otišli priključiti i mnogi poput njega, koji nisu imali priliku zato jer su “ničiji”.

- Predavao sam dokumente u javne institucije, kao i u privatna preduzeća, ali uvijek mi “fali” neki papir. Da biste predali papire po jednom konkursu, potrebno vam je u prosjeku 10 maraka, tako da sam shvatio da nema smisla više bacati novac. Digao sam ruke od svega, otišao u Njemačku na dvije godine, samo da vidim mogu li funkcionirati gore - priča Ramić.


Ramić s kolegom na dodjeli diploma. Facebook

Kaže da mu se svidjelo u Njemačkoj, ali onda je došla korona i sve je stalo. Potom je, na savjet prijatelja, završio školu za njegovatelje i evo ga u Rijeci s poslodavcima koji su divni ljudi.

U kontaktu je s prijateljima u BiH koji, također, pakuju stvari i žele otići.


Zdrav sistem

- Možda se i vratim kad bude zdrav sistem u kojem ću moći obitavati bez obzira na to čiji sam i ko me poslao. Vlastodršcima bih poručio da vođenje države prepuste sposobnima, a BiH ih ima. Ne radi se u BiH više o egzistenciji već i o dostojanstvu čovjeka. Pa vidjeli smo premijera Novalića kako ismijava građane u vezi s poskupljenjem osnovnih životnih namirnica. Nije on glup, nego se sprda sa sirotinjom, koja šuti - poručuje Ramić.


Odrastao bez roditelja

Vehid je mladić iz Kreševa koji je odrastao bez roditeljskog staranja. Njegova majka preminula je na porodu 1984. godine, a otac nije želio preuzeti odgovornost za njega, pa je pet godina proveo u Domu “Porodica” u Zenici. Onda su ga preuzeli majčini roditelji. S njima je živio sve do 19. godine, kada su, u razmaku od deset mjeseci, oboje umrli, pa je Vehid ostao potpuno sam. Samostalno se školovao i uspješno završio i dobio diplomu profesora sociologije i kulture religija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.