SAOPĆENJE

KO SDA Sarajevo: Ulica Bila Klintona u Sarajevu je trajni spomenik prijateljstvu Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine

Građani naše zemlje zahvalni su predsjedniku Klintonu i na globalnom doprinosu borbi za istinu i pravdu porodica žrtava genocida u Srebrenici, stoji u saopćenju

Bil Klinton. Agencije

A. Ka.

14.9.2021

KO SDA Sarajevo pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da se usvoji Inicijativa Kluba SDA, koju je podnio zastupnik Haris Zahiragić, da bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) dobije svoju ulicu u Sarajevu kao gestu zahvalnosti za dugogodišnje američko prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini.

- Predsjednik Klinton ostat će upamćen kao vođa američke administracije koja je jednoglasno odbacila hegemonističku i agresorsku politiku prema Bosni i Hercegovini, istrajala na mirovnom rješenju i kasnije snažno podržavala euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Inicijativa Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo istovremeno je i glas zahvalnosti i poštovanja svih dobronamjernih građana Bosne i Hercegovine upućen vodstvu Sjedinjenih Američkih Država u posljednjih 30 godina, koje je u tom periodu kontinuirano i snažno držalo isti stav prema našoj domovini i njenoj budućnosti.

Građani naše zemlje zahvalni su predsjedniku Klintonu i na globalnom doprinosu borbi za istinu i pravdu porodica žrtava genocida u Srebrenici, a njegova posjeta tom gradu i otvaranje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ostaju dokaz zajedničkih univerzalnih vrijednosti u borbi protiv zla.

Prema tome, ulica u Sarajevu nazvana po Bilu Klintonu, 42. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, osim zahvale građana Sarajeva prijatelju naše domovine, ostat će i kao trajni simbol prijateljstva bosanskohercegovačkog i američkog naroda te kao spomenik prijateljskim i partnerskim odnosima Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država - stoji u saopćenju KO SDA Sarajevo. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.