BANJA LUKA

Zatraženo pritvaranje Branislava Zeljkovića i trojice uhapšenih za prevare s javnim nabavkama

Duplim fakturama prikrivali stvarnu cijenu

Piše: O. Matavulj

17.9.2021

S privođenja osumnjičenih. O. Matavulj

Republičko javno tužilaštvo RS zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora direktoru Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS Branislavu Zeljkoviću osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja ”teškoj” 790.000 KM.

Zatraženo je i pritvaranje direktora ”ProControla“ Slavka Bojića, ”Promedinga” Dragana Dubravca i turističke agencije ”Travel 4 fun” Saše Markoviće, koji se terete za pomaganje u zloupotrebi položaja, te zloupotrebu u postupku javne nabavke. Svi su sprovedeni u Okružni sud u Banjoj Luci koji će i odlučivati o pritvoru. Ročište je zakazano za 18 sati, ali medijima nije dozvoljeno prisustvo.

Zaključili ugovor

U prijedlogu za pritvor navodi se da se sumnja da su Bojić i Dubravac u martu prošle godine zaključili ugovor o konzorcijumu za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski za naručioca IZJZ, iako svjesni da ”ProControl” nije registrovan za promet medicinske opreme i sredstava, u cilju da kao grupa ponuđača pribave korist. To im je, kako se navodi, omogućio tadašnji v.d. IZJZ Zeljković, koji je odlukom Vlade RS bio zadužen za nabavke opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje Kovida 19 u Srpskoj. Iskorišćavanjem službenog položaja, ali i vanrednog stanja u RS s njima je nezakonito sklopio posao oko nabavki 50.000 respiratornih maski KN 95 ukupne vrijednosti 345.000 KM bez PDV. Pregovarački postupak je proveden bez objave obavještenja o javnoj nabavi, a ”ProControlu” je tenederska dokumentacija dostavljena prije objave obavještenja o nabavci. Navodi se da je ”po prethodnom dogovoru” ta firma višestruko uvećala cijene maski i to tako što ih je dva puta fakturisala kako bi se prikrila stvarna vrijednost. Stvarna vrijednost je bila 0,36 KM, a IZJZ su fakturisane po cijeni od 6,9 KM. Time je ”ProControlu” omogućena imovinska korist od najmanje 241.500 KM.


ORL pregled

Zeljković i Marković osumnjičeni su i za pribavljanje koristi agenciji ”Travel 4 fun” u iznosu od 550.000 KM. Ta nabavka se odnosila na medicinska zaštitna odjela, maske za lice i profesionalne digitalne termometre, vrijednosti 2,38 miliona KM, bez PDV. Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor ni provjere narudžbe pa je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće deklaracije, certifikata i standarda i koje nisu porijeklom iz Kine, već su proizvedena u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. I tu je cijena uvećavana sa 22,5 KM na 50 KM.

Ukoliko se dokaže krivica Zeljkoviću i ostalima prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Zeljković je tokom saslušanja rekao da nije počinio djela za koja se tereti, naglašavajući da nije bio u bjekstvu, već da je imao zakazan pregled u Beogradu. Po saznanju da se za njim traga tvrdi da se javio glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS. Uhapšen je u 00.05 časova, a tužilaštvu je dostavio dokumentaciju s ORL pregleda. Ostali su se branili ćutanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.