GODIŠNJICA ODBRANE

Osmanović: Grad Goražde ostao je jedini neporaženi grad na Drini

Danas se prisjećamo svih onih koju su u borbi za cjelovitost naše domovine branili i odbranili ovaj herojski grad, kaže Osmanović

Ad. A. / Fena

S manifestacije

Foto: Fena


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović prisustvovao je danas obilježavanju Dana oslobođenja i svim aktivnostima planiranim u okviru Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda.

Ovo je dan kada je prvi put odbranjena sloboda u tom nepokorenom 'Gradu heroju'.

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju i partizanskom spomen-obilježju u Kolijevkama, te na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci prilikom agresije na Goražde od 1992. do 1995. godine, odata je počast onima koji su položili svoje živote za ovaj grad.

- Danas se prisjećamo svih onih koju su u borbi za cjelovitost naše domovine branili i odbranili ovaj herojski grad. Generacije koje dolaze moraju znati prepoznati žrtvu koju su njihovi očevi, majke ali i svi drugi iznijeli na svojim leđima. Grad Goražde ostao je jedini neporaženi grad na Drini. Odbrana 'Grada heroja', dovoljno govori o veličini i snazi njegovih ljudi - poručio je Osmanović.

Na današnji dan 1992. godine okončanjem operacija "Krug" i "Drina" koje su izvele 1, 31. i 43. drinska udarna brigada, prvi put je oslobođeno Goražde, čime je postignut najveći uspjeh jedinica Armije RBiH u prvoj godini rata.

Borci tih brigada, kao i Prve slavne višegradske brigade, te Prve rogatičke brigade, skupa s pripadnicima policije, kasnije svi pod zastavom 81. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine branili su i odbranili jedini preostali grad na Drini i u opsadi dugoj 1.336 dana njegovim stanovnicima podarili zasluženi epitet "Grada heroja", saopćeno je iz Sužbe za protokol i press KS.

Više o temi Goražde

DAN OSLOBOĐENJA GORAŽDA
Premijerno prikazan film „Zaim, čovjek s osmijehom“
NA VRH

Podijeli članak na