OBRAĆANJE U BANJOJ LUCI

Dodik: Ako generalni sekretar UN-a dozvoli Komšićevo obraćanje, time će zabiti jedan od eksera u mrtvački kovčeg BiH

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost odlaska u Njujork samim tim što nije postignut konzenzus

Milorad Dodik na pres konferenciji u Banjoj Luci. Printscreen

Piše: N. Aj.

20.9.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik drži konferenciju za medije u Banjoj Luci na kojoj je, prije svega, govorio o predstojećem 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Tamo je otputovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji bi se danas trebao sastati s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutierešom (Guterres).

Dodik je kazao kako je boravak Komšića u Njujorku "klasična zloupotreba, kršenje Ustava i Pravilnika o radu Predsjedništva BiH".

- Nema usaglašene izjave Predsjedništva BiH na Generalnoj skupštini UN-a, što znači da je Komšić samovoljno, privatno otišao u Njujork - kazao je Dodik.

Dodao je da, kada postoji odluka Predsjedništva BiH, onda troškove putovanja snosi Predsjedništvo BiH, a kad ide samo jedan član troškove snosi njegov kabinet.

- U ovom slučaju, troškove snosi kabinet, što dokazuje moju tvrdnju da nije bilo odluke Predsjedništva BiH. Ovdje se radi o sistematskom i upornom kršenju niza silnih odredbi o postupanju kolektivnog organa. Ako Gutiereš dozvoli njegovo obraćanje time će zabiti jedan od eksera u mrtvački kovčeg Bosne i Hercegovine. Dakle, Predsjedništvo nije dalo nikome saglasnost da ide u Njujork i tamo nema BiH. Moram da kažem da to nije samo njegova pamet već i Džaferovića i drugih oko njega - kazao je, između ostalog, Dodik.

Naglasio je da je već jednom pokušao obavijestiti generalnog sekretara UN-a te da će to i danas opet pokušati.

- Ukoliko to bude ignorisao, ignoriše se Ustav, ne samo ja, a onda i sam generalani sekretar UN-a bira da u takvom nečemu učestvuje - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.