NJUJORK

Komšić se sastao s generalnim sekretarom UN-a Guterešom

Bilo je govora i o Inckovom zakonu o zabrani negiranja genocida, zbog čega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i političari iz bh. entiteta Republika Srpska blokiraju rad institucija

N. Aj.

Komšić i Gutereš se sastali u Njujorku

Foto: Agencije


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Guterres) uoči 76. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Na Twitteru je objavljen i kratki video snimljen na početku njihovog susreta.

Komšić je govorio o euroatlanskim integracijama, reformama na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji, ali je istakao da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen.

Bilo je govora i o Inckovom zakonu o zabrani negiranja genocida, zbog čega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i političari iz bh. entiteta Republika Srpska blokiraju rad institucija.

Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava.

Gutereš je kazao da s naročitom pažnjom prati politička dešavanja u BiH i regionu, ističući da će Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Podijeli članak na