VISOKO

Neziru je on donio slavu: Spomenik u čast biku - šampionu Jelenku

On je donio slavu cijelom mjestu, kaže ponosni vlasnik Ahmić

Na spomeniku se nalazi Jelenkova slika. AVAZ

Piše: N. Smajović

23.9.2021

Nadomak Visokog nalazi se Goduša, mjesto veselih i dobronamjernih ljudi, poznata je po izradi raznih drvenih predmeta i eksponata, ali od prije nekoliko dana i po neobičnom spomeniku, koji je Nezir Ahmić podigao, ni manje ni više, već svom biku Jelenku.

Ovaj bik je svom vlasniku, ali i cijelom mjestu donio veliku slavu, a zbog njega su brojni gosti posjećivali koride širom Bosne i Hercegovine. On je u nekoliko navrata bio i šampion države u svojoj kategoriji, a kod vlasnika je ostao do posljednjeg dana, bez obzira na sve ponude koje je vlasnik dobivao da proda svog Jelenka.

Prije nekoliko dana u Goduši je održana još jedna korida, pred velikim brojem gledalaca, ali ovoga puta bez goduškog šampiona Jelenka, koji je Godušane napustio prije nekoliko mjeseci. U znak sjećanja na svog šampiona, vlasnik Nezir Ahmić mu je podigao spomenik, na kojem se nalazi Jelenkova slika i natpis „Jelenko šampion - ponos Goduše“, a posjetioci koride su nakon događaja posjetili i taj neobični spomenik. U čast šampionu, i mjesto održavanja korida u Goduši od ove godine zove se „Jelenkova arena“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.