ZABRINJAVAJUĆE

Stiglo 610 zahtjeva za povećanje cijena: Gorivo skuplje, slijedi novi haos

Prema posljednjim podacima, cijena bezolovnog benzina 95 kreće se od 2,11 do 2,36 KM po litru, a dizela od 2,01 do 2,31 KM po litru

Cijene u odnosu na ljetni period više su i za 20 feninga po litru. Ilustracija

Piše: A. Čengić

22.9.2021

Na benzinskim pumpama širom BiH cijene goriva od jučer su više za pet feninga po litru, a, prema najavama naftaša, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Samo u septembru Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 610 zahtjeva za korekciju cijena goriva i odnose se na povećanje cijena benzina i dizela te LPG-a u iznosu od 0,05 KM po litru.

Ograničene marže

Prema posljednjim podacima, cijena bezolovnog benzina 95 kreće se od 2,11 do 2,36 KM po litru, a dizela od 2,01 do 2,31 KM po litru. Za LPG ona po litru iznosi od 1,16 do 1,36 KM.

Ove cijene u odnosu na ljetni period više su i za 20 feninga po litru.

Prosječna maloprodajna cijena benzina po litru u Federaciji Bosne i Hercegovine na jučerašnji dan iznosila je 2,27 KM, a dizela 2,17 KM, dok za LPG iznosi 1,26 KM.

- Ističemo da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata - podsjećaju iz Ministarstva.

Poskupljenje plina

Na svjetskom tržištu naftnih derivata evidentan je rast cijena sirove nafte i cijena sirove nafte tipa brent na dan 20. septembar 2021. godine dostigla je cca 75 USD po barelu.

Evidentno je da je najveći trend rasta zabilježen kod tečnog naftnog plina (LPG), a osnovni razlog za povećanje cijena su problemi u snabdijevanju ovim gorivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.