REAGIRANJE

Oglasili se iz "Eol Petrola": Izjave Nedžada Ajnadžića ugrožavaju poslovne interese naše kompanije

Sve navedeno jasno upućuje da su izjave gospodina Ajnadžića apsolutno netačne, a "Eol Petrol" jasno ističe kako odbija biti dijelom bilo kakvih političkih konflikata, navedeno je u reagiranju iz "Eol Petrola"

Reagirali iz kompanije Eol Petrol na navode Nedžada Ajnadžića. Avaz

Piše: L. Memčić

22.9.2021

Nakon što je Nedžad Ajnadzić, bivši načelnik sarajevske Općine Centar, za portal "Avaza" upozorio da je namjera općinske vlasti na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem (Naša stranka) da nezakonito izgradi benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige u blizini stadiona Koševo, oglasili su se iz kompanije „Eol petrol“.

Amina Pašović, predstavnica ove kompanije, kazala je za "Avaz" da su na prvom sastanku 2016. godine prezentirali plan i idejno rješenje benzinske pumpe.


Prije 4 godine smo predstavili projekat

- Gospodin Ajnadžić je u svom istupu iznio veliki broj netačnih i štetnih izjava koje najprije dezavuišu javnost, a potom i ugrožavaju poslovne interese kompanije "Eol Petrol". 

U martu 2017. godine u prostorijama Općine Centar predstavnici naše kompanije su prvim saradnicima tadašnjeg načelnika Ajnadžića predstavili projekat izgradnje benzinske pumpe na području Mjesne zajednice Breka - Koševo II, a čija izgradnja i sva predstavljena dokumentacija je u potpunosti usklađena ne samo sa pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine već i zakonodavstvom EU (Direktiva 2014/99/EU i 2009/126/EC). Na taj način, planirana benzinska pumpa na datoj lokaciji usklađena je sa najstrožijim ekološkim standardima, a što podrazumijeva izgradnju ekološke pumpe sa zatvorenim sistemom isparavanja gasova, ugradnje dvoplašnih rezervoara za skladištenje, ugradnju i promociju punjača za električna vozila, kao i upotrebu obnovljivih izvora energije za sami rad benzinske pumpe. 



Ajnadžić pitao za urbanističku i okolišnu dozvolu. Avaz

Dakle, javnost treba biti upoznata sa činjenicom da je planirana izgradnja čak iznad ekoloških standarda propisanih bh. propisima, a što samo dokazuje da je "Eol Petrol" u potpunosti svjestan važnosti zaštite našeg okoliša i očuvanja zdravlja građana - navodi se u reakciji na izjave Nedžada Ajnadžića.

Naglašavaju da kao takav projekat benzinske pumpe sadrži nezavisnu i stručnu studiju o utjecaju na okoliš kao i pozitivnu reviziju procjene na okoliš, da su oba dokumenta sačinjena od strane ovlaštenih i nezavisnih subjekata koji su potvrdili da je planirana benzinska pumpa usklađena sa najstrožijim ekološkim standardima.

- Navedena studija i revizija studije su dostavljene nadležnom Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavodu za planiranje razvoja Kantona, koji organi su konstatovali urednu dostavu potrebne dokumentacije. Pored navedenog, "Eol Petrol" je stekao potrebne saglasnosti Općine Centar, Ministarstva saobraćaja i GRAS-a na okolnost položaja objekta u odnosu na kontaktnu mrežu. U kontekstu ispunjenja svih ekoloških standarda pribavljena je i vodna dozvola od strane Ministarstva privrede KS i KJKP Vodovod i kanalizacija.


Kada je izvršena izmjena regulacionog plana

S tim u vezi, jasno je da su izjave gospodina Ajnadžića o nedostatku studije na okoliš netačne, o čemu su već upoznati advokati naše kompanije koji će dalje preduzeti sve potrebne pravne radnje protiv dotičnog gospodina Ajnadžića pred nadležnim sudom. U kontekstu izjava Ajnadžića podsjećamo javnost da je upravo za vrijeme mandata Ajnadžića izvršena izmjena regulacionog plana kojim je obuhvaćena i predviđena izgradnja benzinske pumpe na datoj lokaciji, a da su sve tada obavljene sve prodecure u skladu sa pozitivnim propisima.

Sve navedeno jasno upućuje da su izjave gospodina Ajnadžića apsolutno netačne, a "Eol Petrol" jasno ističe kako odbija biti dijelom bilo kakvih političkih konflikata, a naročito u okolnostima gdje se protiv bivših načelnika vode postupci pred nadležnim tužilaštvima radi aktivnosti u prethodnom mandatu, a što upravo mogu biti motivi za usmjeravanje pažnje javnosti na druga, manje bitna pitanja - navodi se u reagiranju ove kompanije, koje potpisuje Amina Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.