POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Dijalog jedino sredstvo i način za rješavanje svih otvorenih pitanja u BiH

Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrijednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje povjerenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa, istakao je

Piše: H. J. I.

23.9.2021

Admir Čavka. Arhiva

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najtežih kriza u svojoj historiji. On je istakao da ne vidi način, niti želju vladajućih struktura da izađu iz ove krize.

- Političke krize koje su nažalost postale stalni gost u zemlji dovele su sve građane BiH u stanje beznađa. Institucije države su u potpunosti blokirane. Uposlenici strahuju za plate. Pojavila se i retorika devedesetih koja je dovela do krvavih ratova, egzodusa, genocida – kazao je Čavka.


Hitno otvoriti dijalog

Ta retorika je, dodao je on, veoma opasna i po svaku cijenu je treba zaustaviti. Više je nego bitno, smatra Čavka, da se hitno otvori dijalog i da se stvari pokrenu. Dijalog je jedino sredstvo koje BiH može dovesti do evropskoga puta koji će popraviti kvalitet života građana. U potpunosti je, podsjeća Čavka, zanemarena činjenica da je u RS u posljednje četiri godine broj djece u osnovnim i srednjim školama smanjen za 10.635 učenika, odnosno za 163 odjeljenja.

- Ako uzmemo u obzir da je broj upisane djece u prvi razred osnovne škole oko 8.000, dolazimo do zaključka da se u posljednje četiri godine izgubila jedna cijela generacija. U FBiH ove godine je 50 posto manje upisanih u odnosu na period prije deset godina. Za deceniju smo prepolovili broj upisanih prvačića u školama u FBiH – kazao je Čavka.

Ako uzmemo u obzir i to da je BiH prva na crnoj listi smrtnosti oboljelih od koronavirusa u Evropi, a druga u svijetu, dolazimo do činjenice da vlast na svaki mogući način želi da skrene teme sa životnih tema i uporno nas vraćaju u prošlost.

- Ovo su ključna pitanja. Odgovora nema. Sve to nas vodi ka sigurnom nestanku. Stoga ne smijemo ličiti na orkestar koji svira na brodu koji tone. Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrijednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje povjerenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa – rekao je Čavka.


"Otvoreni Balkan"

Konstruktivne ideje se, dodaje on, ne smiju u startu odbijati. Među tim idejama je i ideja "Otvorenoga Balkana" koja je odbijena bez ikakve osnove i isključivo iz populističkih razloga.

- Stoga je više nego neophodno da se udružimo i da zajedno rješavamo nagomilane probleme. Ne smijemo biti u autobusu koji juri ka sigurnoj nesreći. I dok autobus ide u sigurnu propast, mi se svađamo ko će gdje sjediti. Stoga je potrebno da pokrenemo ekonomski patriotizam, da se konačno počnemo takmičiti u dobru – poručio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.