POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: NATO je u BiH, ali BiH nije u NATO-u

Moramo da shvatimo da je NATO u BiH i da BiH treba sve da uradi da hitno uđe u ovaj savez - istakao je Čavka

Admir Čavka. Arhiv

Piše: D. H.

6.3.2022

Činjenica je da je NATO već godinama u BiH i da na ovaj način garantuje sigurnost svim građanima naše zemlje. Međutim, BiH nije u NATO, istakao je potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka.

On je dodao da je više nego neophodno da BIH što prije postane član NATO saveza. Čavka smatra da 24. februar 2022. godine predstavlja crni dan u historiji savremene Evrope, jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla da potakne druge diktatore na slične korake.

- Još su svježe rane krvavoga rata u BIH. Zato je veoma bitno da državne institucije sve urade da BIH uvedu u NATO, jer je to jedini način koji garantuje mir i koji garantuje stabilnost svim građanima BiH, ali i onima koji žive u regionu - kazao je Čavka.

Bez obzira na nesposobnost i inertnost vlasti dodao je on, nalazimo se u tranziciji geopolitičkih kretanja u svijetu i ne smijemo dozvoliti da dovedemo sve građane BIH u neizvjestnost.

- Pod hitno se mora formirati krizni štab koji bi u svakom trenutku bio na raspolaganju građanima i koji bi se suprotstavio divljanju cijena. Moramo da shvatimo da je NATO u BiH i da BiH treba sve da uradi da hitno uđe u ovaj savez. Na taj će način obezbijediti mir i stabilost. Na isti način i po hitnom postupku treba da se pridružimo Evropskoj uniji - istakao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.