OŠTRE IZJAVE

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglasit ćemo nezavisnost RS

Povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima, kazao je Dodik

E. H. / SRNA

Dodik: RS treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH

Foto: Arhiv


Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da je to neophodno, izjavio je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Praksa Ustavnog suda BiH

- Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH – izjavio je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Istakao je da je na sceni pokušaj otimanja svega što je u nadležnosti RS, ali je ukazao da to traje godinama.

Dodik je naveo da u prvoj fazi RS treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uz napomenuo da nigdje na svijetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima.

- RS će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru RS i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS – poručio je Dodik.

Nemaju nikakve nadležnosti nad šumama

Prema njegovim riječima, to je ono što treba da se uradi, jer svi napori koji se čine nemaju smisla, te podsjetio na pokušaje da se više od 20 godina srpska strana izbori za poštivanje pravne države i Ustava BiH.

Ponovio je Ustavni sud, kao ni Parlament BiH nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je podržala da se održi vanredna sjednica NSRS.

- Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost - zaključio je Dodik.

Više o temi Milorad Dodik

KOMENTAR DANA
Korak preko crvene linije
NA VRH

Podijeli članak na