NOVI UDAR

Izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH je skoro nemoguće: Dodik hoće ono što nije dobio ni Milošević

Sastav Ustavnog suda BiH definiran je članom VI Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma

Dodik: Prijetnja evropskom putu. N. Šaljić / Avaz

Danijal Hadzovic

11.2.2024

Pred historijsku odluku za BiH o mogućem otvaranju pregovora s Evropskom unijom Milorad Dodik je najavio da će blokirati usvajanje evropskih zakona „dok god su stranci u Ustavnom sudu BiH“. Naravno, Dodikova trenutna pozicija je teška. On je u panici, a čovjek u takvom stanju nerijetko poduzima mnoge iracionalne i po sebe opasne korake. Uostalom, iracionalna je sama po sebi i činjenica što je neprovođenjem odluka natjerao visokog predstavnika najprije da nametne novo krivično djelo, a onda da, po tom novom djelu, on bude prvi osuđenik.

Dejtonsko rješenje

Zahtjev da se strane sudije maknu iz Ustavnog suda, inače će zaustaviti evropski put Bosne i Hercegovine, realan je otprilike onoliko koliko bi bio i taj da BiH ove godine osvoji Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Sastav Ustavnog suda BiH, koji kaže da se četiri člana biraju iz FBiH, dva iz RS, dok troje stranih sudija bira Evropski sud za ljudska prava, definiran je članom VI Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prema istoj ustavnoj odredbi, odluke se donose općom većinom.

To je rješenje na koje je, u konačnici, pristao i sam Slobodan Milošević, koji je u ime srpske strane ispregovarao Dejtonski sporazum.

Udar na BiH

Ono na što je i sam Milošević pristao, Dodik bi sad nekako da poništi i navede vodu na svoj mlin, za šta bi bila potrebna promjena Ustava, tj. dvije trećine glasova, uz entitetske većine u oba doma Parlamenta BiH. Ako se uzme u obzir da se ovdje i za puno banalnije zakone teško osigurava i opća, a kamoli dvotrećinska većina, te da probosanske stranke ne podržavaju ideju o protjerivanju stranih sudija, onda je jasno da iza Dodikovih prijetnji ne stoji stvarno uvjerenje da on u dogledno vrijeme može otjerati strane sudije iz BiH.

S te strane jasno je da je Ustavni sud samo izgovor Dodiku da vrši pritisak i koristi moć da potencijalno ugrozi evropski put BiH.

Nećemo se dogovoriti

Predsjednik SNSD-a kazao je da nije sporan evropski put, ali ako se uradi sve što je dogovoreno na sastanku u Laktašima.

- U okviru toga se nalazi nekoliko važnih tema. Jedna je Zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili i, ukoliko i to možemo da uredimo i da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Suda, ni oko zakona o pranju novca, ni zakona o sukobu interesa - kazao je Dodik.

Radi li Dodik sve ovo iz straha, zbog pokušaja trgovine, ili možda nekih kremaljskih naloga, zasad ostaje nejasno, no svakako zahtijeva spremnost na adekvatan odgovor i reakciju s druge strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.