KLUB ZASTUPNIKA SDP-A

Mašić: Ovo je udar na privrednike, pozivamo Novalića i SDA da ponište odluku ministrice Milićević

Ne može se premijer Fadil Novalić, niti stranke koje su većina kriti iza toga da ministrica Jelka Milićević sama odgovara, rekao Mašić

Piše: L. Memčić

27.9.2021

Sa pres konferencije:  Klub zastupnika SDP traži uvođenje online fiskalizacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Klub zastupnika SDP-a BiH, neposredno prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH održao je press konferenciju povodom novog udara na privrednike. 

Naime, Vlada FBiH uvodi novi Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa u FBiH prema kojem bi privrednici morali kupiti nove fiskalne kase.

Damir Mašić kazao je da se ponovo zaobilazi Parlament u donošenju odluka.

- Ne može se premijer Fadil Novalić, niti stranke koje su većina kriti iza toga da ministrica Jelka Milićević sama odgovara. Fadil Novalić ne treba da šuti kao ni SDA i pozivamo ih ovom prilikom da ponište odluku ministrice - potcrtao je Damir Mašić.


Klub zastupnika SDP traži uvođenje online fiskalizacije

Elvir Karajbić kazao je da Vlada Federacije BiH umjesto da ispuni obećanje i ukine određene fiskalne namete privrednicima, na ovaj način 80 miliona KM pokušava da "isisa" iz privrede.

- U maju 2020. godine u Federaciji BiH bilo je više od 83.500 fiskalnih kasa i umjesto da Vlada FBiH ispuni obećanje i ukine određene fiskalne namete koje je obećala privrednicima, oni sada s resornim ministarstvom pokušavaju uzeti privrednicima skoro 80 miliona KM. Činjenica je da će ovom odlukom određena preduzeća, bliska vladajućem dvojcu - SDA i HDZ, biti bolja za tih 80 miliona KM - rekao je Karajbić. 

Irfan Čengić je istakao da je resorna ministrica pokušala uvesti zakon, ali je pao na Parlmetnu.

Klub zastupnika SDP traži uvođenje online fiskalizacije.

- Ona je zato donijela Pravilnik kojim se naređuje privrednicima da zamijene kase. Ovo nije trošak koji ide državi, ovo je trošak koji ide privrednicima - kaže Čengić.

Novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

Ministarstvo finansija Fedracije Bosne i Hercegovine objavilo je u Službenim novinama Federacije BiH novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa, a koja je u RS već počela.

Zakon o minimalnoj plaći

Kada je riječ o Zakonu o minimalnoj plaći i Zakon o oporezivanju, rečeno je da će SDP podržati ove izmjene zakona ukoliko se usvoje njihovi amandmani.

- SDP nije spreman podržati ni jedan zakon koji ide na štetu radnika. Upravo takav zakon podnesen je od strane premijera kojim se čak oporezuju i stipendije. Čak su predviđene i štete da se oporezuju. Ukinute su i poreske olakšice. Floskula je i zamjene teza da će doći do povećanja plaće - rekao je Karajbić.

Dodao je da se ovdje želi proširiti poreska osnovica.

- Ova dva zakona moraju pretrpjeti određene izmjene - smatra Karajbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.