PUCANJ U PRAZNO

Alija Kožljak za "Avaz": Sankcije SAD-a i EU Dodiku i ostalima bit će saopćene za nekoliko dana

Konačna lista je završena i bit će objavljena najkasnije sa dolaskom novog američkog ambasadora u BiH, najavljuje Kožljak

Kožljak: Evropski i NATO put zapadnog Balkana. Arhiv

Piše: A. Bajramović

29.9.2021

Najave ukidanja Oružanih snaga BiH i drugih državnih institucija i prijetnje otcjepljenjima su besmislica i pucanj u prazno, sigurnost i mir u BiH garantira NATO, a svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog sporazuma bit će sankcioniran. 

Ovo je u najkraćem sadržaj razgovora sa doc. dr. Alijom Kožljakom, šefom Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU-a i bivšim vojnim predstavnikom BiH pri NATO-u, koji je i ranije u niz navrata imao pouzdane informacije o događajima u regionu. U razgovoru za “Avaz” otkriva i datum do kojeg bi Milorad Dodik, ali i drugi pojedinci iz oba bh entiteta trebali saznati da su kažnjeni. 

Dodikove poruke neupućenima

- Na poruke Milorada Dodika ne treba toliko obraćati pažnju, jer su one toliko besmislene. To se potvrdilo u više navrata, jer Dodik ih koristi uglavnom za manipulacije. Njegove poruke nisu upućene upućenima, već neupućenima, čime on unosi nemir, a sebe predstavlja kao posljednjeg zaštitnika RS. Upućeni znaju da su najave o ukidanju Oružanih snaga BiH besmislene jer ovo protuzakoniti djelovanje Dodika eksplicite je regulisano Zakonom o odbrani BiH, koji u članu 2 kaže da u BiH mogu postojati samo jedne Oružane snage, a u članu 3 da čak i bilo kakvo evidentiranje pripadnika nekih drugih snaga predstavlja krivično djelo. Gospodin Dodik to dobro zna i ne pravi korak dalje – kaže Kožljak.

Dodikove manipulacije masama nisu samo u predizborne svrhe, već on na taj način impementira misiju Ruske Federacije, čiji je izvršilac, da se na svaki mogući način spriječi, integracija zapadnog Balkana u EU i NATO. – Dodik podriva institucije BiH koje želi načiniti neefikasnim, nesposobnim, nemogućim, te na taj način spriječiti euro-atlantske integracije BiH. Srbija je cijelo vrijeme odobravala njegove postupke, ali predsjednik Vučić je veoma pragmatičan i u svakom momentu kad dobije ozbiljna upozorenja sa zapada on ih prenese Dodiku. Na taj način Dodik je upoznat i o stvavovima o novom visokom predstavniku, ali i po pitanju sankcija. Vučić je Dodika, prije svih drugih, upozorio da su sankcije protiv njega neizbježne, ali da svojim djelovanjem može uticati na to koliko će ljudi pored njega biti kažnjeno – dodaje profesor Kožljak.


Spreman spisak kažnjenih

On pojašnjava da Dodik neće biti u prilici da implementira svoje najave ne samo zbog kršenja zakona, već i zbog sankcija koje će uslijediti za samo nekoliko dana, a kojima se ne treba nadati samo on.

- Ovaj put sankcije će uroditi plodom iz više razloga. Biće to višesmjerno i sinhronizirano djelovanje SAD i EU, a drugi razlog je što nisu u pitanju sankcije zbog političkog djelovanja, već sankcije zbog kriminala i korupcije. Sankcijama će biti obuhvaćeni i pojedinci iz FBiH. taj spisak je bio nešto širi, a njegovo objavljivanje je prolongirano nakon godišnjih odmora, a glavni razlog je dobijanje šire podrške, jer ako bi to bile samo sankcije SAD-a ne bi bile dovoljno djelotvorne. Neki lobiji su iskoristili svoj uticaj u Kongresu SAD-a i dovodili su u pitanje tu listu na način da se sankcioniranjem svih u BiH izjednačavaju krivci sa onima koji su za progres i da će to uticati na rezultate izbora naredne godine. Tako da je to dodatno razmatrano u Kongresu, ali konačna lista je završena i bit će objavljena najkasnije sa dolaskom novog američkog ambasadora u BiH (Michael J. Murphy, op. a), čije je imenovanje ubrzano. Mislim da će se to desiti pred sam njegov dolazak, 5. oktobra – otkriva Kožljak.


Zveckanje oružjem

Uprkos pokušajima destabilizacije prilika u BiH, ali i na granici sa Kosovom, utisak je da se kroz upozorenja Srbiji, vježbu EUFOR-a u BiH i na druge načine, ostvaruju najave profesora Kožljaka od ranije da “BiH nije u NATO-u, ali da je NATO u BiH”.

- Apsolutno je tako. Zveckanje oružjem je samo predstava za javnost, a Srbiji nije preostalo ništa drugo nakon što je administracija Kosova odlučila da svoj suverenitet u potpunosti kontroliše. Kosovo vlada svojim suverenitetom, a zveckanje oružjem je predstava jer su Beograd i NATO bili u stalnom kontaktu i Srbija je svo vrijeme znala do koje linije može da ide. Nakon ozbiljnih upozorenja da će NATO dići svoje avione, Srbija je povukla svoje snage i uputila je svog pregovarača u Brisel. Vježba EUFOR-a u BiH pokazuje spremnost da se spriječi bilo kakvo narušavanje Dejtonskog sporazuma. Ovo je poruka zemalja članica da je BiH na putu ka EU i da je EU sposobna da izvrši tu svoju misiju. Iako neki dovode u pitanje spremnost tih 600 vojnika EUFOR-a, kroz ovu vježbu se vidi da će se učiniti sve da se sa dostatnim rezervnim snagama učini sve da se Dejtonski sporazum poštuje i da u BiH vlada mir – kaže Kožljak.

Postoji i alternativa, podsjeća, jer su na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti iz 2004., pravni nasljednici nekadašnjeg SFOR-a, EUFOR, ali i NATO. Naš sagovornik, uprkos različitim informacijama iz Brisela, vjeruje u euro – atlantske integracije BiH.


Zapadni Balkan bit će dio EU

- Neslužbene informacije Rojtersa, vezane za evropski put zapadnog Balkana, već su nerelevantne. Visoka predstavnica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas u Crnoj Gori a sutra i u BiH će ih demantovati i jasno će reći da ove zemlje pripadaju EU i da se čini sve kako bi zapadni Balkan bio integriran. Nakon formiranja nove većine u Njemačkoj ta podrška snažnih članica EU će biti još i veća. Prije nekoliko minuta razgovarao sam sa osobom koja priprema samit o zapadnom Balkanu u Ljubljani i imam potvrdu da će se proširenje EU na zapadni Balkan ipak naći na dnevnom redu. A Rojters je pisao upravo suprotno – zaključuje profesor Alija Kožljak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.