NAJAVA EMISIJE

Ministar Nermin Džindić u "Crvenoj olovci": Da smo slušali odluke "BH Gasa" Federacija bi ostala bez plina

Problemi su počeli otprilike oko novogodišnjih praznika, istakao je

Fu. M.

Gost "Crvene olovke" je ministar Nermin Džindić

Foto: Avaz


Gost ovosedmičnog izdanja "Crvene olovke" je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

U toku intervjua, ministar Džindić se osvrnuo na porast cijena plina, izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, namjensku industriju u FBiH, rekonstrukciju rudnika, poticaje privrednicima....

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, šta se posljednjih mjeseci dešava u kompaniji "BH Gas", ministar Džindić je istakao da su problemi počeli otprilike oko novogodišnjih praznika.

- Radi se o tome da je Gazprom, državna kompanija Ruske Federacije, snabdjevače "Energoinvest" i "BH Gas" u to vrijeme, obavijestila da se prelazi na Turski tok i da se pripremimo za to. Obje kompanije su bile obaviještene, jedni su odbijali odluku, drugi su prihvatili. Nakon nekoliko sastanaka Vlade, zamolili smo ministricu Turković da nam pomogne, i ona je uspjela da ispregovara sa ruskim ambasadorom da se prolongira taj prelazak. Od 1. aprila je bilo ili imate plin koji ide turskim tokom ili nemate plina. "Energoinvest" je naravno potpisao i oni su nosioci tog ugovora. On je i jedini snabdjevač po uredbi Vlade FBiH u regulisanju gasnog sektora. Rukovodstvo "BH Gasa" se protivilo toj odluci, naveli su nekoliko razgova zbog čega to nije bilo dobro uraditi. Njihovim odlukama bi mi Federaciju ostavili bez plina i to se naravno nije smjelo dogoditi – istakao je ministar Džindić.

Kompletan intervju pogledajte u 20 sati na Avaz TV-u.

NA VRH

Podijeli članak na