PREMIJER FBIH

Novalić nakon sastanka sa Ebibijem: Dobri odnosi BiH i Sjeverne Makedonije mogu poslužiti kao primjer

Premijer Novalić i ambasador Ebibi su pohvalili prijateljske odnose Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, posebno političke bilateralne, koji su na visokom stepenu

S današnjeg sastanka. Fena

A. Ka. / Fena

4.10.2021

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrema Ebibija, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Premijer Novalić i ambasador Ebibi su pohvalili prijateljske odnose Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, posebno političke bilateralne, koji su na visokom stepenu, a izuzetno funkcioniraju na svim nivoima vlasti.

Sagovornici su složni da odnosi dviju zemalja mogu poslužiti kao primjer drugima, ali da postoji mnogo potencijala za unapređenje ekonomske saradnje. S obzirom na to, razmijenili su mišljenje o kreiranju i pokretanju zajedničkih projekata koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, ali i unapređenju turističkih, kulturnih i naučnih odnosa, s ciljem razvoja privredne saradnje.

Premijer Novalić je naglasio da je za unapređenje privrednih odnosa neophodno poduzimanje aktivnosti na poboljšanju putnih komunikacija.

- Bolje povezivanje dvije zemlje, prvenstveno kroz uspostavljanje aviolinija između Sarajeva i Skoplja, doprinijet će ekonomskoj saradnji. Stoga Vam stojim na raspolaganju da zajedničkim mjerama iskoristimo potencijal koji imamo za obostranu dobrobit - rekao je premijer Novalić.

Ambasador Ebibi je predstavio inicijative koje Ambasada poduzima i u narednom periodu planira realizirati, a koje će poboljšati ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju Sjeverne Makedonije i BiH.

Podržao je i put ka evroatlanskim integracijama naše zemlje te istaknuo opredjeljenje da u ovom procesu prenesu svoja iskustva i znanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.