KORONA UGOVORI

Detalji hapšenja Mladena Gajića i Vladimira Vuletića: Oštetili budžet za više od 600.000 KM

Republičko javno tužilaštvo RS saopćilo je da se obojica dovode u vezu sa nezakonitostima u postupcima javnih nabavki

Policija pretresla objekte u Banjoj Luci i Doboju. Avaz

Piše: O. Matavulj

6.10.2021

Mladen Gajić i Vladimir Vuletić uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja zajedno sa Sašom Markovićem i direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem, koji su od ranije u pritvoru.

Republičko javno tužilaštvo RS saopćilo je da se obojica dovode u vezu sa nezakonitostima u postupcima javnih nabavki.

Nezakonite radnje

- Tužilaštvo je utvrdilo postojanje nezakonitih radnji u postupku javne nabavke termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature za potrebe UKC RS, koju je provodio Institut za javno zdravstvo RS, čime je firmi "A.R.M.S Sistemi" pribavljena imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 KM, te javne nabavke medicinske opreme, čime je firmama "Travel for fun" i i "Promeding" pribavljena imovinska korist u iznosu od 550.000 KM - saopćilo je Tužilaštvo.

U MUP RS je potvrđeno da su Gajić i Vuletić uhapšeni.

- M. G. se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora JZU bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju tokom prošle godine počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja sa licem S. M. (koje je u pritvoru) prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme (odijela, maski i rukavica) za potrebe bolnice u Doboju - navode u MUP RS.

Dodaju da je V. V. osumnjičen za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja.

Višestruko uvećanje cijena

- Osumnjičeni je djela počinio zajedno sa B. Z, tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS (koji je u pritvoru), prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra RS od firme čiji je V. V. direktor - saopćio je MUP RS.

Podsjetimo, Zeljković je uhapšen sredinom septembra zajedno sa direktorom ”Prokontrola“ Slavkom Bojićem, direktorom ”Promedinga” Draganom Dubravcem i direktorom turističke agencije ”Travel for fun” Sašom Markovićem. Na teret im se stavlja da su zloupotrebom položaja pribavili korist od najmanje 791.000 KM, što se odnosi na višestruko uvećavanje cijena prilikom nabavki zaštitnih maski, te zaštitnih medicinskih odijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.