BIJELJINA

Održan tradicionalni „Karavan zimnice“: Bogata ponuda domaćih, prirodnih i zdravih proizvoda

Na ovakav način dajemo šansu malim proizvođačima i trgovcima, navela je Stojić

Piše: Lj. Ljubojević

8.10.2021

Sejdulahović: Dobra zarada. AVAZ

Tradicionalno, već treću godinu, bijeljinski“Komunalac” organizira „Karavan zimnice“. Ove godine pridružio mu se i bazar rukotvorina.

Helena Stojić, rukovodilac pijačnih usluga u “Komunalcu”, smatra da ovakve manifestacije trebaju uputiti potrošače na značaj tradicionalne domaće proizvodnje povrća i prerađevina od povrća.


Kućna radinost

- Preplavljeni smo naprednim tehnologijama i velikim proizvođačima. Na ovakav način dajemo šansu malim proizvođačima i trgovcima, da i oni pronađu svoje mjesto pod ovim potrošačkim nebom - kazala je Stojić.

Mira Korajčević iz Janje istakla je da je i ove godine bogata ponuda prerađevina iz njene kućne radinosti.

- Imamo domaće prerađevine od povrća, papriku, cveklu, kupus, sok od paradajza, domaće sokove od trnjine, grožđa. Prirodni koncentrirani sokovi koštaju po deset maraka za litar - rekla je Korajčević.

Vera Lujić, koja 50 godina, tačnije od svoje dvanaeste godine, prodaje prerađevine od voća i povrća na bijeljinskoj zelenoj pijaci, podsjetila je da je suša utjecala na cijenu sirovina, ali da je ponuda raznovrsna.


Sve proda

Ramiz Sejdulahović iz Brezovog Polja kod Brčkog predstavio se kao direktni proizvođač i prerađivač voća. Već treću godinu ima i registriranu firmu “Prirodno”.

- Zaokružio sam svoju djelatnost. Sok od aronije, sirće od divljih jabuka, pekmezi, kiseli i slatki, sve to nudimo kao isključivo organsku, zdravu hranu. Garantiram da je sve prirodno i zdravo. Ne brinem za kupce. U Brčkom, sve što proizvedem, ja i prodam - istakao je Sejdulahović.

Sejdulahović kaže da se od ovog posla može lijepo zaraditi.

- Sada vidim da se i od ovoga može dobro živjeti. Neka niko ne kaže da ovdje u BiH nema posla za onoga ko hoće da radi. Pozivam mlade ljude da rade kod mene, pa da vide kako se može raditi i zaraditi - naveo je ovaj Brčak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.