KO TO TAMO PIJE

U državnim institucijama alkohola ne manjka: 22.000 KM za pivo i rakiju

Naši državni zastupnici i ministri najviše traže travaricu (40 litara), lozovaču (25 litara) i viljamovku (20 litara)

U toku postupak nabavke alkoholnih pića. Avaz

Piše: E. Halimić

12.10.2021

Uprkos blokadi državnih institucija, restoran u Parlamentu BiH očito nije na spisku prostorija koje moraju izbjegavati predstavnici iz Republike Srpske.

Naime, Služba za zajedničke poslove institucija BiH pobrinut će se da štrajkači imaju na raspolaganju i bogat izbor alkoholnih pića, od piva i vina do različitih rakija.


Javna nabavka

U toku je javni postupak nabavke alkoholnih pića u vrijednosti od 19.059 KM bez PDV-a, odnosno 22.299 KM s uračunatim porezom.

Sudeći prema dostupnoj dokumentaciji, prvi na spisku potrebnog ministara i parlamentaraca je biljni liker „Jagermeister“, kojeg traže u količini od 20 litara. Također, dvostruko više se traži „Lavov“ (40 litara). Između ostalog, traži se i 200 flaša crnog vina, ali da su one manje zapremine, od 187 do 200 mililitara.

Na spisku su i svima omiljene rakije, a naši državni zastupnici i ministri najviše traže travaricu (40 litara). Potražnja je i za lozovačom (25 litara), a državnim službenicima nije mrska ni viljamovka, koje se traži 20 litara. Posebno je naglašeno da sve rakije moraju biti pakovane u bocama od 500 do 1.000 mililitara.


Faksimil specifikacije nabavke. Printscreen

Ipak, najviše se traži pivo od 0,33 litra. Od kompanije koja će dobiti ovaj konkurs se traži isporuka 14.000 flaša. Da državnim ministrima i parlamentarcima nije drago bezalkoholno pivo, govori i podatak da ga se potražuje samo 20 flaša od 0,5 litara.

Zainteresirani dobavljači, prema odredbama konkursa, ponude moraju dostaviti do 21. oktobra 2021. godine.


Jedan dobavljač

U konkursnoj dokumentaciji navodi se da je predviđeno i zaključivanje okvirnog sporazuma, i to s jednim dobavljačem na period od 24 mjeseca.

- S obzirom na prirodu predmeta nabavke i druge objektivne okolnosti, Služba nije u mogućnosti unaprijed odrediti tačnu količinu, te je količina predmeta nabavke određena kao maksimalna. Plaćanje će se vršiti na temelju stvarno izvršenih isporuka - naveli su iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

30.000 sokova

Podsjećamo, početkom ove godine u Službi za zajedničke poslove institucija BiH raspisali su još jedan javni konkurs za nabavku robe u vrijednosti do 30.000 maraka. Konkursom je predviđena kupovina skoro 30.000 sokova u flašicama i limenkama, poput „Coca-Cole“, „Fante“, „Schweppesa“…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.