NAJAVE

Vlada FBiH sutra odlučuje ko će obavljati dužnost federalnog ministra zdravstva

U svakom slučaju premijer Federacije BiH Fadil Novalić morat će potpisivati zakonske i podzakonske akte u ime Ministarstva

Konačna odluka sutra na sjednici Vlade FBiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

12.10.2021

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić preminuo je 7. oktobra na Sveučilišnoj klinici u Mostaru.


Upražnjeno mjesto

Iza ministra Mandića ostalo je upražnjeno mjesto, a Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu trebala bi donijeti odluku ko će do isteka tehničkog mandata Federalne vlade obavljati dužnost ministra zdravstva.

Konkretna procedura u ovakvim slučajevima nije propisana ni Ustavom Federaciej BiH, ali ni Zakonom o Vladi FBiH.

Prema dosadašnjoj praksi na sutrašnjoj sjednici bit će precizirano da li će ovu funkciju obavljati neko od pomoćnika ili sekretar Ministarstva zdravstva FBiH.

U svakom slučaju premijer Federacije BiH Fadil Novalić morat će potpisivati zakonske i podzakonske akte u ime Ministarstva.


Treće federalno ministarstvo koje je ostalo bez ministra

Ovo je naime treće federalno ministarstvo koje je ostalo bez ministra.

Podsjećamo, najprije je Elvira Dilberović sa mjesta ministrice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u februaru 2020. godine, otišla za ambasadoricu BiH u Švedskoj. Mijenja je sekretar Ministarstva Alden Kajtaz.

Zatim, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je 29. jula 2020. godine usljed komplikacija izazvanih koronavirusom preminuo. Prema odluci Vlade FBiH mijenja ga Mirza Terzo, pomoćnik ministra.

Nedavno je za "Avaz" eksperta iz oblasti ustavnog prava Nedim Ademović kazao da o radu ministarstava Ustav FBiH ne propisuje ništa.

- Posljedično, funkciju zamjenika trebalo je riješiti zakonima o radu federalnih organa uprave. Nažalost, ni tamo nema eksplicitnog normativa. To je oblast koja izaziva pravnu nesigurnost jer nadležnosti zamjenika ministara skoro da ne i postoje - istakao je Ademović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.