STAVOVI

Ekspert ustavnog prava Nedim Ademović za "Avaz" pojašnjava: Može li Vlada FBiH raditi bez tri ministra

Ne postoji odredba koja propisuje mjeru ukoliko određeni broj ministara nije više na raspolaganju zbog smrti, ostavke ili drugih okolnosti, kaže Ademović

Vlada FBiH u proteklom periodu ostala bez tri ministra. Avaz

Piše: E. Halimić

12.10.2021

Vlada Federacije BiH je u nezakonitom „tehničkom mandatu“. U proteklom periodu ostala je bez tri ministra. Podsjećamo, ostavku je nešto ranije podnijela ministrica obrazovanja FBiH Elvira Dilberović, dok su preminuli ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.


Tehnički mandat

Postavlja se pitanje može li ovaj sastav Vlade FBiH nastaviti obavljati svoju funkciju u nelegalnom tehničkom mandatu i bez tri ministra u sastavu. S pravnog aspekta, prema mišljenju eksperta iz oblasti ustavnog prava Nedima Ademovića - za to ne postoje prepreke.

- Rad Vlade FBiH reguliran je Ustavom FBiH, a razrađen Zakonom o Vladi FBiH. Ne postoji odredba koja propisuje neku mjeru ukoliko određeni broj ministara nije više na raspolaganju zbog smrti, ostavke ili drugih okolnosti. Jedina odredba koja se mora poštovati propisuje minimalne uvjete rada za kvorum. Zakon o Vladi propisuje da Vlada može raditi ako sjednici prisustvuje više od polovice članova - pojasnio je Ademović.

Dodao je da je Ustavom FBiH propisana minimalna zastupljenost ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih.


Ademović: Njihov rad je zakonit, ali nelegitiman. Avaz

- Sada taj odnos nije ispoštovan jer su dva ministra, nažalost, umrla, a jedan je dao ostavku. Međutim, ne smatram da je Vlada nezakonita zbog ovog etničkog disbalansa, jer se radi o slučajevima ostavke i smrti, dok zakonski akti jasno propisuju proceduru izbora novih ministara. Činjenica da je politika spora ne čini Vladu FBiH nezakonitom - kazao je Ademović.

Prema njegovim riječima, ne postoji jasna norma o tehničkom mandatu.


Standard demokratije

- Međutim, uzimajući u obzir usporednu praksu i činjenicu da Ustav FBiH ne propisuje prestanak rada Vlade niti zabranjuje tehnički mandat, ne smatram ga trenutno nezakonitim. Zakonita Vlada FBiH nije isto što i legitimna. Ne smatram da je legitimna. S gledišta pravne države i standarda demokratije, neprihvatljivo je da Vlada ostane u tehničkom mandatu ovako dugo, a pri tome ne postoje bilo kakvi napori da se imenuje novi sastav Vlade od pozicije - naglasio je Ademović.

Istakao je da se radi o nenormalnosti i devijaciji našeg ustavnopravnog i političkog života na koje su građani naviknuti.

- Ovakve devijacije su apsolutno nenormalne s pozicije standarda EU kojima, navodno, težimo. Građani uopće nemaju svijest o tome da je to neprihvatljivo i da bi trebali dići glas protiv toga. Naravno, ni javni dužnosnici koji su birani na prošlim općim izborima ne žele da daju ni saopćenja za javnost zbog toga što nema nove vlade, a kamoli da nešto aktivno poduzimaju da se to promijeni - zaključio je Ademović.

Koje su nadležnosti zamjenika ministara

- O radu ministarstava Ustav FBiH ne propisuje ništa. Posljedično, funkciju zamjenika trebalo je riješiti zakonima o radu federalnih organa uprave. Nažalost, ni tamo nema eksplicitnog normativa. To je oblast koja izaziva pravnu nesigurnost jer nadležnosti zamjenika ministara skoro da ne i postoje - istakao je Ademović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.