SRAMOTNO

Problemi s grijanjem u Zenici, Sarajevu i Potočarima: Učenici u jaknama u klupama, u nekim školama obustavljena nastava

Ovo je jedno uzurpiranje mozga koje traje već godinama, kaže Planiš

Piše: A. Saračević - S. Smajlović

17.10.2021

Iako je bilo najavljeno da će korištenje toplinske energije iz nove toplane, ali i iz stare “Mittalove” „Energane“ u Zenici početi ukoliko bude potrebno i prije 15. oktobra, to se nije desilo.

Radijatori su i dalje hladni iako su temperature blizu nule, a građani su ogorčeni. I jučer su učenici osam osnovnih i 10 srednjih škola bili u hladnim učionicama, a časovi su skraćeni na 30 minuta.


Bez rješenja

- Ovo je jedno uzurpiranje mozga koje traje već godinama. Ne smrzavam se dok je struje i dok imam para da je platim - rekla nam je Sandra Planiš.

I kako to već godinama ide, nadležni upiru prstom jedni u druge, pravdaju se i prenose odgovornost, bez realizacije nekog konkretnog rješenja. Za to vrijeme građani su prinuđeni da se snalaze prema svojim mogućnostima.

- Jeste nam hladno. Sreća, ne radim, po cijeli dan sam pod jorganima. Pokrijem se dekama i spavam - kazao je Sead Mujkić.

Iz preduzeća „Toplane“ Zenica, nešto ranije, kazali su kako nemaju informaciju kada će novi kotlovi biti u funkciji te da to zavisi od kompanije „ArcelorMittal“.

Iz „Mittala“ su rekli da JP “Grijanje” Zenica nije ispunilo preduvjete za početak sezone grijanja.

Sead Mujkić i Sandra Planiš. Avaz

Neće online

I u Potočarima od jučer učenici ne pohađaju nastavu zbog problema s grijanjem. Online nastava nije prihvaćena kao mogućnost.

Ogorčeni su roditelji 140 učenika ove škole.

- Do sada su za sistem grijanja i rekonstrukciju škole uložena velika sredstva, ali od toga ništa nije u funkciji. Škola je devastirana, bez grijanja i fiskulturne sale - tvrde roditelji djece ove škole.

Asocira na dane pod opsadom

Ovaj problem nije zaobišao ni Sarajevo. U Osnovnoj školi “Avdo Smajilović” u Buča Potoku djeca nastavu pohađaju online zbog problema s grijanjem.

Roditelji djece za „Avaz” kažu da ih sve ovo podsjeća na najteže dane u historiji Sarajeva, na dane kada je grad svakodnevno bio granatiran od četničkih agresora.

- Ne znam kako je moguće u ovo vrijeme da djeca nemaju grijanje u školi - rekao je Mirsad Bučan, jedan od roditelja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.