ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović

Iz IGK-a su saopćili da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine

Željka Cvijanović, predsjednica RS. Agencije

A. Ka.

15.10.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice RS Željke Cvijanović. Prijava je podnesena zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH.

Iz IGK-a su saopćili da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

- Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima - kažu iz IGK-a.

Naveli su da je ovim ukazom Cvijanović, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavnopravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reperkusije na mir i sigurnost, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu i šire.

Podsjetimo, nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.