PERSPEKTIVA BIH

Vijeće EU: Osuđujemo blokadu institucija u BiH, puna podrška EUFOR-u

Evropsko vijeće ponovilo je svoju nedvosmislenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje

EUFOR. Arhiv

Piše: D. Hadžović

18.10.2021

Vijeće Evropske unije danas se oglasilo saopštenjem povodom situacije u Bosni i Hercegovini.

Evropsko vijeće ponovilo je svoju nedvosmislenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Podrška BiH

Evropsko vijeće ponovilo je svoju nedvosmislenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

- Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke čelnike da se odreknu provokativne retorike podjela, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te uloži zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje je odobrilo Vijeće 2019. godine, a u skladu s interesom svih građana za napredak prema Europskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Iz Vijeća pozdravljaju kontinuiranu prisutnost operacije EUFOR Althea, koja se, nakon Strateških pregleda 2017. i 2019. godine, preusmjerila na svoj temeljni mandat pružanja podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okoliša (SASE), zasnovanog na čvrstom modelu prediktivne inteligencije.

- Istovreneno, Operacija nastavlja provoditi druge zadatke koji proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), kao i kolektivnu obuku s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).



Važnost EUFOR-a

Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem Strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021., uključujući nalaze prema kojima prisutnost Operacije i dalje igra ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategija za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU -a da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN -a.

- Vijeće napominje da su tokom prošle godine pandemija COVID-19 i njeni učinci nastavili predstavljati veliki izazov te pozdravlja operaciju koja je ostala u potpunosti operativna i nastavila pružati podršku zemlji u ovim teškim vremenima.

Vijeće naglašava da prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR -a Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

- EU i dalje poziva vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da pojačaju svoje napore u pogledu daljnjeg zbrinjavanja viška streljiva, oružja i eksploziva, kao i u pogledu humanitarnog razminiranja. U tom smislu, EU je spremna dodatno podržati aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.