URAZUMITE DODIKA

Vukanović se obratio Vučiću: RS bi preko noći da stvori vojsku, a nema ni konzervu u robnim rezervama

Situacija je otišla predaleko jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i RS, stavlja sve nas na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza, napisao je Vukanović u blogu

Vukanović traži pomoć od Vučića. Avaz

Piše: N. Aj.

19.10.2021

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović na svom blogu objavio je tekst pod naslovom "Pismo i apel Aleksandru Vučiću – na vrijeme urazumi Dodika" u kojem se osvrće na posljednja dešavanja na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, posebno u manjem bh. entitetu RS.

Prenosimo dio teksta, a kompletan možete pročitati ovdje:

Poštovani predsjedniče Republike Srbije,

Situacija u Republici Srpskoj ubrzano se komplikuje, postaje veoma zabrinjavajuća i alarmantna, kao posljedica loših poteza i destruktivne politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Nije mi cilj da nekog opanjkavam i ne pišem Vam zbog političke borbe već zbog crnih oblaka i opasnosti koja se nadvila nad Republikom Srpskom i svima nama, prijeteći da uništi ono što je sa mukom i uz velike žrtve stvoreno. Poznata Vam je činjenica, koju Vam je lično saopštio Dodik na početku pandemije kad je od Vas prosio pomoć, da naš razoreni zdravstveni sistem nema ni stalaka za infuziju, da smo jedini u svijetu koji umjesto medicinskog koristimo tehnički kiseonik kao lijek, zbog čega uz Peru imamo najveću smrtnost pacijenata u svijetu, a da pri tome crna statistika nije spriječila vlast i korumpirane političare da iz opustošenog zdravstvenog sistema i dalje pljačkaju donacije i milione, jer nemaju razumjevanja prema patnjama svog naroda, zbog čega su nedavno uhapšeni direktor Fonda za javno zdravstvo Republike Srpske i Opšte bolnice u Doboju, a mnogi su pod istragom.

Trećina stanovništva

Vjerovatno Vam je poznata tužna činjenica da su vlasti RS otuđile Vašu i donaciju Srbije u iznosu od 5 miliona eura za sanaciju puta preko prevoja Prijeđel, od Foče prema Tjentištu i Gacku, i da niko iz Vlade ne želi da odgovori na pitanje gdje su nestali novci i Vaša donacija namijenjeni saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine. Nažalost ovo nije jedini slučaj, da nestaju misteriozno novci, projekti i donacije, čime se i Vama i Vašem ugledu čini velika šteta.

RS izgubila je trećinu stanovništva, preko pola miliona ljudi, samo u posljednjih 10 godina, a narod, posebno mladi, masovno bježe od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala, apatije... RS je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke - navodi se u tekstu Vukanovića.

Opstanak doveden u pitanje

On ističe da, dok statistički podaci govore da su građani RS među najsiromašnijim u Evropi, procjenjuje se da je porodica Dodik jedna od najbogatijih u regionu, a čije bogatstvo se procjenjuje u milijardama maraka. 

- U samo jednom danu famozna firma "Prointer", u kojoj je njegov sin Igor po sopstvenom priznanju konsultant i savjetnik, dobija nevjerovatnih 50 tendera od javnih preduzeća vrijednih čak 19 miliona maraka!? Društvo je podijeljeno na malu kastu provilegovanih i ultrabogatih tajkuna i političara, bliskih vladajućoj porodici i Partiji, i 95 posto građana koji žive na ivici i bore se za golu egzistenciju.

Nedavno ste i sami izjavili da je doveden u pitanje i sam opstanak RS, a vjerujem da ste svjesni ko je glavni krivac, šta je uzrok teške situacije i beznađa, jer niko spolja ne može uništi RS ako nas izdajnici ne uruše sistematski iznutra. Situacija je otišla predaleko jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i RS, stavlja sve nas na kocku i kreće u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu "povratak izvornom Dejtonu“, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom. Prvo će za dva dana da testira puls javnosti i međunarodne zajednice jer će pokušati da legalizuje, preko svojih podanika-poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, trovanje naroda i ugrožavanja zdravlja pacijenata tehničkim kiseonikom, a onda početkom novembra kreće prava serija opasnih avantura i zakona, a krajnji ishod opasne igre i hoda po ivici noža je krajnje neizvjestan.

RS godinama živi od kredita

Svjesni ste da je BiH protektorat međunarodne zajednice, da EUFOR i NATO trupe imaju mogućnost da intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, za koje je ranije glasao on i njegovi poslanici SNSD-a, a to može imati nesagledive posljedice. Svjesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policiju, povlačiti separatističke poteze, sam i izolovan bez bilo čije podrške u svijetu, a da pri tome RS godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama, koje su nestale skupa sa privredom kao posljedica pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima - navodi se, između ostalog, na Vukanovićevom blogu.

Istakao je da moćne zemlje prijete RS sankcijama, zbog Dodikovih suludih poteza.

- A ovo malo privrede što je ostalo je na staklenim nogama, jer rade u nenormalnim okolnostima, reketu i korupciji, i dovoljan je mali udarac da se sve uruši, a onda bi još desetine hiljada gladnih trbuhom za kruhom krenulo iz Podrinja i drugih dijelova RS prema Beogradu i Novom Sadu, gdje su se već doselile mnoge porodice, što znate mnogo bolje od svih nas.

Potvrdite Vaš stav

Narod je izmoren, uplašen i sluđen, ljudi žive u stalnom strahu za golu egzistenciju, boje se novog stradanja i sukoba. Svi smo postali njegovi taoci, i ukoliko se odmah ne zaustavi, Republika Srpska će nestati i urušiti se kao kula od karata. Mora se djelovati odmah jer se situacija tako brzo razvija da već sutra može biti kasno. Protivnici Republike Srpske namjerno ćute i čekaju da sumanuti Dodik povuče nedozvoljene poteze, kako bi imali izgovor da preduzmu mjere i slomiju nam kičmu - piše Vukanović.

Dodao je da zna da Srbija ima velike probleme na Kosovu, te da zna da je Vučić zauzet, da su ogromni i snažni pritisci međunarodne zajednice...

- Ali dozvolite mi da iznesem svoje mišljenje da bi u ovom kritičnom trenutku bilo jako važno, zbog napete situacije u Republici Srpskoj i BiH, da još jednom potvrdite Vaš poznat stav da se principijelno zalažete za poštovanje Dejtona, široku autonomiju RS i entiteta unutar BiH, da ste protiv jednostranih poteza i secesije, jer Vaše ćutanje u ovom prijelomnom trenutku Dodik i drugi neprijatelji RS mogu shvatiti kao prećutnu podršku opasnim avanturama, igrama i potezima.

Lični i politički interesi

Vi ste jedna od rijetkih osoba, ako ne i jedini, koja ima autoritet i snažan uticaj na Dodika, koja ga može urazumiti i obuzdati u daljem srljanju i avanturama kojima sve nas vuče u provaliju. Apelujem na Vas, zbog naroda ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, da utičete na čovjeka koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena, zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa, jer mir i stabilnost, nakon vijekova stradanja, su vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes - napisao je Vukanović na blogu.

Naglasio je da, ako stvari krenu po zlu, a da ništa nije isključeno jer je član Predsjedništva BiH potpuno izgubio politički racio i zdrav razum, Republici Srpskoj i srpskom narodu bude nanesena velika šteta.

Posljedica pohlepe, egoizma, ludila i kockanja

- I na Vama će biti dio odgovornosti jer je Srbija, kao pravni nasljednik SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma. Siguran sam da ne želite da se Vama ostavi na teret tako teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vrijeme Vašeg predsjedničkog mandata RS pala na koljena kao posljedica nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja.

Zato javno apelujem na Vas, zbog napaćenog, sluđenog i uplašenog naroda koji je već mnogo propatio i postradao, da iskoristite svoj ugled i uticaj da zaustavite slijepog čovjeka koji nas je doveo do ivice ponora da, sa povezom preko očiju koji izgleda nikada ne skida, ne povuče posljednji kobni korak ka potpunom ambisu, jer nam generacije koje dolaze nikada ni bi oprostile naše slabosti, što smo bili nedostojni i slabi da izdamo i iznevjerimo naše pretke koje su se vijekovima borili i ginuli za slobodu, a mi, slabi i nedostojni, dozvolili smo da jedan neodgovoran, korumpirani i bahati pojedinac prokocka svetinju stvorenu uz velike žrtve - zaključuje Vukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.