EVROPSKI PARLAMENT

Njemački zastupnik poziva EU na uzbunu: Znate šta će se dogoditi ako dopustimo Dodiku da proglasi nezavisnost?

OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti, upozorava Galer

D. H.

Michael Gahler

Foto: Arhiv


Mihael Galer (Michael Gahler) zastupnik EPP-a u Evropskom parlamentu danas je pozvao sve članice EU da hitno reaguju i zaustave neustavne i nasilne poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

On je tokom obraćanja u Evropskom parlamentu postavio pitanje zbog čega problem u BiH do sada nije bio tema sjednica.

- Pitanje pristupanje RS-a i ono što radi Milorad Dodik zaista zvoni na uzbunu. Iduće sedmice je u Republici Srpskoj predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma s potencijalom da stvori odluke prekidanja mirnog procesa na Zapadnom Balkanu - upozorioe je Galer.

Galer je pozvao sve predstavnike Evropske unije da donesu zajedničku odluku kojom se takav postupak RS-a proglašava nezakonitim.

- OHR i EU moraju iskoristiti sav utjecaj kao i sve povlastice koje nudi OHR kako bi se vodstvo Republike Srpske privelo pameti. Pitam koje mjere, osim uklanjanja odgovornih za ovu situaciju, se predviđaju da se sačuva teritorijalni integritet BIH i mir u toj regiji.

Galer je spomenuo i šta bi se desilo da RS proglasi nezavisnost.

- Znate šta će se dogoditi ako dopustimo Miloradu Dodiku da proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo i vjerovatno se za to u Rusiji pripremaju. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagovati kako treba i na vrijeme, rekao je Galer. 

Podsjetimo, Galer je još 2017. pozivao EU da uvede sankcije Miloradu Dodika. No, među ostalim kolegama za to očigledno nije naišao na odobravanje. 

NA VRH

Podijeli članak na