OPASNA KRIZA

Mirko Pejanović, nekadašnji član Predsjedništva BiH, za "Avaz": Ništa nije preče od mira

Sve treba učiniti da se oni koji destruiraju državu uklone s političke scene

Pejanović: Građani žele mir. Arhiv

Piše: A. Bajramović

22.10.2021

Bilo je kriza puno, ali veća i opasnija od ove koju danas imamo ne može biti. Ovo je u razgovoru za „Avaz“ kazao akademik Mirko Pejanović, nekadašnji član Predsjedništva BiH.



EU integracije

Zbog toga se ona, smatra, pod hitno mora zaustaviti.

- To se treba učiniti akcijom demokratskih snaga u BiH, snagom odluka visokog predstavnika, specijalnog predstavnika EU i, naravno, snagom mirovnih vojnih snaga u ovoj zemlji. Tako će se zaštititi ne samo provođenje Dejtonskog sporazuma već mir, jer mir je posrijedi, a ništa nije preče od mira u BiH. Sve treba učiniti da se oni koji destruiraju državu uklone s političke scene. Ko destruira i negira državu BiH, on destruira i mir u njoj, jer nema mira bez države BiH i njene integracije u EU - kazao je Pejanović.


Mirko Pejanović. Arhiv

Suštinu krize političkog upravljanja BiH on vidi u činjenici da se, nakon svih parlamentarnih izbora, osim 2010. godine, vlast ne formira na osnovu koalicionih sporazuma i programa, već vladajuće stranke partnerski podijele resore. One rade prema svojim aršinima, svako malo se ne slažu, pa se problemi godinama gomilaju.

Sve je kulminiralo u ovom mandatu blokadom institucija, a raspisivanje vanrednih izbora nije moguće, jer oni u našem Izbornom zakonu ne postoje.


Vanredni izbori

- Volju građana ne treba dovoditi u pitanje, a građani žele mir i, koliko je moguće, napredak. Organizovani subjekti - nevladine organizacije, političke stranke, udruženja i svi drugi mogu više uraditi. Mogu se i javno okupljati i protestvovati. Vjerovatno će i toga biti. Dio stranaka koje čine većinu u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH, nažalost, nedovoljno je angažovan i kao da su skrstili ruke pred sobom - istakao je akademik Pejanović.


SNSD i Dodik

Pejanović podsjeća da je do 2009. nedostatke konsenzusa unutar parlamentarne većine svojim pritiskom i odlukama rješavao visoki predstavnik, ali on to već dugo ne čini.

- Vinovnik destrukcije države BiH je SNSD i njihov lider Milorad Dodik. Oni su tu politiku doveli do zahtjeva da se ukinu svi raniji zakoni koji su omogućili provođenje Dejtonskog sporazuma i blokirali institucije. Zato ova kriza ne može biti ni veća ni opasnija - potcrtao je Pejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.