MUTNE IGRE

Informacija Vlade FBiH o fiskalizaciji naišla na kritike: "Lopovluk je u aplikaciji koja selektivno vodi evidenciju"

Online fiskalizacija se brže implementira, košta puno manje, a država i privrednici uspostavljaju najpošteniji odnos, kaže Žuljević

Piše: E. Halimić

24.10.2021

Privrednici će potrošiti 80 miliona KM na zamjenu fiskalnih kasa. ILUSTRACIJA

Vlada FBiH putem obavezne promjene fiskalnih aparata nastavlja otimačinu 80 miliona maraka, i to sve dok Milorad Dodik nasrće na državu, kazao je za „Avaz“ delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP).

Podsjećamo, Federalno ministarstvo finansija donijelo je pravilnik kojim se naređuje promjena fiskalnih kasa u Federaciji BiH, a na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je informacija koja će biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.



Novi uređaji

- S obzirom na to da nije moguće implementirati softversku fiskalizaciju u narednih, prema procjeni, sigurno pet godina, a postojeći uređaji su zastarjeli i ne prate tehnološko-tehnička unapređenja na tržištu, predloženi su uređaji koji predstavljaju kombinirani model hardversko-softverskih rješenja - pojasnili su.

Kao prednost novih rješenja navedeno je evidentiranje svakog pojedinačnog fiskalnog računa u Poreznoj upravi FBiH u momentu kada je izdat, što predstavlja značajan pokazatelj za inspektore prilikom kontrole.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao je da ne može da vjeruje u količinu laži koje su navedene u obrazloženju Vlade FBiH.

- U te njihove laži ne mogu povjerovati ni djeca u vrtiću. Suština lopovluka kroz fiskalne kase nije u prijenosnom sistemu, nego aplikaciji koja omogućava da se vrši selektivna evidencija prometa. Apsolutno je netačno da implementacija online modela fiskalizacije traži pet godina, jer se ona može implementirati puno jednostavnije i brže od planirane trogodišnje zamjenske otimačine - poručio je Žuljević.

Žuljević: Nevjerovatna količina laži. ARHIV

Online sistem

Dodao je da se online fiskalizacija brže implementira, košta puno manje, a država i privrednici uspostavljaju najpošteniji odnos kad su u pitanju evidencija i uplate po PDV-u koji plaćaju građani.

- Nažalost, Vlada FBiH ovim potezom direktno pogoduje bogaćenju pojedinaca - zaključio je Žuljević.


Spisak kompanija koje prodaju kase

Na internet-stranici Porezne uprave FBiH navedene su kompanije koje su registrirane za nabavku i servisiranje fiskalnih sistema:

- „Config“ iz Mostara

- „Tring“ iz Gračanice

- „SK Tradeing“ iz Sarajeva

- „Mikroelektronika“ iz Banje Luke

- „Interlinea“ iz Sarajeva

- „Digit RS COM“ iz Banje Luke

- „ERP Consulting“ iz Sarajeva

- „Kimtec“ iz Viteza


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.