AKTUELNO

Parlamentarci u FBiH traže povlačenje spornog pravilnika: Kome se štima posao oko fiskalnih kasa!?

Zamjena uređaja, koju je Milićević, uz prešutnu podršku Vlade FBiH, definirala, čisti je pragmatizam s ciljem resursnog pogodovanja firmama koje se bave ovim poslom, kaže Žuljević

Koja će kompanija dobiti unosan posao promjene fiskalnih kasa. Avaz

Piše: E. Halimić

7.10.2021

Donošenje pravilnika kojim se naređuje promjena fiskalnih kasa u Federaciji BiH je isključivo finansijski interes nekoliko kompanija koje se bave prodajom tih uređaja, kazao je za „Avaz“ Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


QR kod

Čengić: Prijeći na online. Avaz

Dodao je da navodni izgovor vlasti o uvođenju QR koda i praćenja računa u realnom vremenu može proći samo kod nekoga ko ne zna šta je QR kod i ko nikada nije čuo za softversku fiskalizaciju.

- Smatram da ovdje ima i elemenata krivičnog djela jer Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH propisuje da se zaključkom mogu utvrđivati i obaveze Vlade FBiH i federalnih organa uprave u pogledu pripremanja zakona, drugih propisa i općih akata ili obavljanja drugih poslova iz njenog djelokruga. Upravo je jednim takvim zaključkom Parlament FBiH obavezao Vladu da pokrene pripremu softverske fiskalizacije - pojasnio je Čengić.

Prema njegovim riječima, politička odluka ministrice finansija FBiH Jelke Milićević suprotna je zaključcima Parlamenta FBiH.

- Od ovakve odluke imovinsku korist će imati kompanije koje se bave nabavkom, prodajom i servisiranjem fiskalnih kasa, na teret privrednika - kategoričan je Čengić.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP) za „Avaz“ je kazao da je Milićević u javnoj argumentaciji odbrane svoje odluke praktično najveći zagovornik online fiskalizacije.


Žuljević: Prešutna podrška. Avaz

- Sukcesivna zamjena fiskalnih uređaja, koju je Milićević, uz prešutnu podršku Vlade FBiH, definirala, čisti je pragmatizam s ciljem resursnog pogodovanja firmama koje rade s fiskalnim kasama - kazao je Žuljević.


Provjera računa

Dodao je da suština fiskalizacije nije QR kod, kako Milićević naglašava, jer se radi o instrumentu kontrole u smislu provjere računa od kupaca, gdje država koristi zakonsku mogućnost i tehnologiju da od svih građana napravi svoje inspektore.

Spisak kompanija

Čengić je dodao da se ne želi baviti nagađanjima te da zna da su na internet-stranici Porezne uprave FBiH navedene kompanije koje su registrirane za nabavku i servisiranje fiskalnih sistema.

- To su „Config“ iz Mostara, „Tring“ iz Gračanice, „SK Tradeing“ iz Sarajeva, „Mikroelektronika“ iz Banje Luke, „Interlinea“ iz Sarajeva, „Digit RS COM“ iz Banje Luke, „ERP Consulting“ iz Sarajeva i kompanija „Kimtec“ iz Viteza - rekao je Čengić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.