SASTANCI

Brkić razgovarao s Menuti: Izmjena Izbornog zakona BiH u vrhu je prioriteta

Brkić je pozdravio pojačan interes nove američke administracije prema zemljama zapadnog Balkana

Brkić razgovarao sa Menuti. Fena

Fu. M.

26.10.2021

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i zamjenik ambasadora SAD u BiH Debora Menuti (Mennuti) naglasili su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu važnost punog funkcioniranja institucija BiH i nastavka rada na ustavnim i izbornim reformama.

Na sastanku je razgovarano o političkoj situaciji u zemlji, sa naglaskom na EU i NATO put BiH i izmjene Izbornog zakona, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Brkić je pozdravio pojačan interes nove američke administracije prema zemljama zapadnog Balkana, te sagovornicu informisao o aktivnostima koje institucije BiH sprovode na putu BiH ka EU, kao i radu Komisije za saradnju sa NATO BiH.

On je naglasio da je Komisija jednoglasno usvojila Program reformi za 2021. godinu, te da se očekuje njegovo usvajanje na Vijeću ministara.

Sagovornici su se saglasili da je izmjena Izbornog zakona BiH jedna od najaktuelnijih tema i u vrhu je prioriteta.

Kao član Interresorne radne grupe, Brkić je istakao da je od ključne važnosti da se postigne pravovremeni dogovor o reformi izbornog zakonodavstva, te izrazio očekivanje da će američki izaslanik za reformu Izbornog zakona Metju Palmer pomoći da se stavovi približe i postigne konsenzus.

Na sastanku je bilo govora i o bilateralnim i drugim temama od zajedničkog interesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.