PRENOSIMO

Nenad Nešić: Vojsku Srbije bi u Banjoj Luci dočekali kao oslobodilačku

Mi imamo opoziciju u Federaciji koja slijedi politiku SDA, kaže Nešić

Nešić: Imate ovog nesretnika koji u Banjaluci govori o oblaćenju uniformi. Screenshot

E. T. / N1

26.10.2021

Nenad Nešić, poslanik i predsjednik DNS-a, kazao je za N1 kako je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić spriječio vježbu Oružanih snaga i VS-a samo što su vojnici iz Srbije. Zaključio je kako je Podžiću smetalo što bi građani entiteta Republika Srpska vojsku Srbije dočekali kao "oslobodilačku".

- Kod predstavnika opozicije iz reda Bošnjaka ne vidim razum, ne vidim pružanje ruku nama, opoziciji u RS. Mi na sceni imamo dva federalna parlamenta. Jel iko iz opozicije rekao da ne možemo raditi bez opozicije iz RS? I pozvao nas na razgovore - pitao je Nešić. 

Na pitanje jesu li razgovarali sa kolegama iz opozicije u FBiH posljednjih mjeseci, kaže:

- Mi imamo opoziciju koja slijedi Bakir Izetbegovića. Imate ovog nesretnika koji u Banjaluci govori o oblaćenju uniformi.

Govorite o Vojinu Mijatoviću?

- Jeste. Mi imamo opoziciju u Federaciji koja slijedi politiku SDA. Je li normalno da opozicija glasa protiv smjene ministra? Danas da smo smijenili Podžića, sutra bi SDS podnio zahtjev za smjenom Tegeltije - rekao je Nešić.

Na pitanje novinara, da li je trebala biti otkazana vježba OS BiH i Vojske Srbije, Nešić je kazao:

- Otkazana je samo zato što su iz Srbije. Problem je u tome što bi Vojska Srbije u Banjaluci bila dočekana kao oslobodilačka vojska.

Od koga bi “oslobađala”?

- Jer su nas oslobađali u Prvom svjetskom ratu. Vojska Srbije baštini tradiciju srpske vojske iz Prvog svjetskog rata. Šta ako bi neko pozdravio vojsku? Ja ne bih ništa imao protiv da dođe turska vojska u Sarajevo - zaključio je Nešić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.