ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik Izetbegovićevo pismo nazvao političkim ludilom Sarajeva

Dodik je rekao da u RS i Bošnjaci i Hrvati uživaju sva prava, te da su razgovori sinoć s hrvatskim vrhom, pokazali da su odnosi s Hrvatima riješeni i na dobrom nivou

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. RTRS

A. Ka. / Nezavisne

27.10.2021

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da će biti teško razgovarati s predstavnicima bošnjačkog naroda kada Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi visoki funkcioneri iz tog naroda RS zovu aparthejdom za Bošnjake i Hrvate u pismu koje su sinoć uputili.

Dodik je rekao da u RS i Bošnjaci i Hrvati uživaju sva prava, te da su razgovori sinoć s hrvatskim vrhom, pokazali da su odnosi s Hrvatima riješeni i na dobrom nivou. Naglasio je da je u Hrvatskoj nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, usaglašno da je potrebno očuvati mirno i stabilno okruženje u BiH i regionu, a rekao je da ga je upoznao s namjerama RS o vraćanju dejtonskih ustavnih nadležnosti.



Nema ništa protiv rješenja pitanja Izbornog zakona

Dodik je naglasio da je od Hrvatske dobio razumijevanje za stavove da je međunarodna zajednica nasilnim putem mijenjala pravni poredak BiH, a dodao je da RS nema ništa protiv rješenja pitanja Izbornog zakona kako bi se sačuvali konstitutivni interesi Hrvata, što je, kako je naglasio, interes i srpskog naroda.

Što se tiče posebne sjednice, koja će upravo početi, Dodik je rekao da se držao zaključaka Narodne skupštine RS o tome da se ne učestvuje u donošenju odluka, i da je sad na narodnim poslanicima da dvotrećinskom većinom potvrde njegove odluke o tome da su dva člana Predsjedništva BiH ugrozila vitalni nacinoalni interes RS.

Dodik je rekao da je iz principijelnih razloga i poštujući zaključke NS RS glasao i protiv otvaranja Konzulara Ruske Federacije u Banja Luci, ali da će poslanicima preporučiti da glasaju za ovu odluku jer je u interesu RS.

Rekao je da će posebna sjednica o povlačenju saglasnosti RS na osnivanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH biti održana 16. ili 17. novembra u Banja Luci, i da su svi pravni akti već spremni.

Bombastično pismo

Govoreći o pismu Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića koji su jučer zajedničko saopćenje poslali na više stotina adresa u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, Dodik kaže da je to nedopustivo.

- Jučer ste bili svjedoci bombastičnog pisma Izetbegovića i Zvizdića. Oni su naveli da RS provodi aparthejd, to je zaista neprihvatljivo i onemogućava bilo kakvu komunikaciju. Sam Bošnjački narod na prostoru RS-a uživa potpune slobode. Takve laži mogu izaći samo iz usta onih koji su puni mržnje, to nas udaljava gospodine Izetbegoviću od bilo kakvog povjerenja i razgovora. Ja ću o tome govoriti i na zvaničnim mjestima, ali mislim da je ovo postalo političko ludilo koje dolazi iz Sarajeva. Sada sam samo još više uvjeren da ono što smo počeli ovdje treba završiti do kraja, kazao je Dodik aludirajući na formiranje paradržavnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.