POTPISALI IZJAVE

Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Republikom Južni Sudan

Uime Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Akuei Bona Malwal

A. Ka. / Fena

Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku

Foto: Agencije


Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima veleposlanik Sven Alkalaj je 27. oktobra potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Južni Sudan.

Uime Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Akuei Bona Malwal. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne suradnje, aktualnim temama u okviru UN-a, posebice iskustvima u smislu izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao preduvjeta za brži ekonomski napredak i sigurnije životno okruženje.

Obostrano je potvrđena potpora multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Veleposlanik Južnog Sudana je tijekom susreta izrazio zahvalnost za doprinos pripadnika policijskih snaga iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 11 članica, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi,saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Više o temi Bosna i Hercegovina

NA VRH

Podijeli članak na